Dobet Gnahoré: Na Drê

10. září 2014

Impozantní tanečnice, bubenice, ale především podmanivá zpěvačka Dobet Gnahoré z Pobřeží slonoviny se po několikaleté odmlce opět vrací do pražského Paláce Akropolis, aby zde 15. září večer představila v živé podobě své nové, v pořadí čtvrté album Na Dré.

Dobet Gnahoré je dcerou Bini Gnahorého, mistra perkusních nástrojů, respektovaného zpěváka a performera, který byl spoluzakladatelem unikátního uměleckého sdružení Ki-Yi M´Bock. Soustředili se v něm přední afričtí hudebníci, tanečníci, herci, loutkaři, malíři, sochaři a designéři, kteří významně ovlivňovali umělecké hnutí po celé Africe. Zanechali stopy i na Dobet, která v tomto prostředí vyrůstala. Už v dětství jí bylo jasné, že bude také umělkyní. Svůj sen si začala plnit od 12 let. Důležitým mezníkem v jejím životě se stal rok 1996, kdy se seznámila s francouzským kytaristou Colinem Larochem de Félinem, později spolu založili duo Ano Neko (tato slova v jazyce Bété znamenají „tvořme dohromady“).

V roce 1999 zkusilo duo štěstí ve Francii a brzy se prosadilo, nejen tam. Jejich eponymní debut vydal v roce 2004 prestižní belgický label Contre Your, Ano Neko bylo nadšeně přijato a duu se otevřela cesta k prvnímu evropskému a severoafrickému turné. Vystupovalo vedle takových hvězd, jakými byli Habib Koité či Vusi Mahlasela.

Dnes Dobet Gnahoré patří k panafrické hudební elitě. Svou hudbu namíchává z rozličných stylů – vůni domova ji připomíná taneční styl „Ziglibiti“, inspiruje se rytmy konžské rumby, kamerunským „Bikoutsi“ anebo zpěvy jihoafrických Zulu, ale i hip hopem. Své písně zpívá v sedmi afrických jazycích. Dobet Gnahoré Přestože žije už řadu let v Marseille, ale do Afriky se ve svých písních stále vrací. Na albu Na dré se zaměřuje na moderní ženy a jejich nelehkou roli ve společnosti. Obdivuje jejich životaschopnost, krásu a odhodlání překovávat překážky. Sílu jim k tomu dodává hudba a tanec. Disk natočila se svou internacionální skupinou, kterou tvoří erudovaní muzikanti z Francie a Tunisu a výteční doprovodní vokalisté Lokua Kanza a Malaika Lokua z Konga.

Dobet Gnahoré uchvátila české publikum svým vitálním pěveckým, perkusním i tanečním uměním ale na Colours of Ostrava, Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou, ale i na festivalu Respect plus v pražském Paláci Akropolis, kde 15. 9. večer představí svůj nový projekt „Na drê“.

V odpolední Mozaice zazní ukázky z těchto skladeb: Na dré, Tania, Voisin, Princesse Ever, Maman a Botondi.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio