Docuku: Kdybych já věděl ...

20. srpen 2014

Folkrocková skupina Docuku z Valašského Meziříčí se před více než deseti lety zapisovala do povědomí svých příznivců originální interpretací lidových písní z Valašska, Slovenska a jihovýchodní Evropy.

Nutno dodat, že byla kapelou smíšenou, v níž působil i ženský element - mandolinistka Lucka Redlová a houslistka Jitka Šuranská. Obě zmíněné muzikantky se od roku 2010 ubírají sólovou dráhou a zbývající část Docuku se proměnila v ryze mužskou sestavu, která vystupuje v obsazení:

Jiří Buksa – kytara, mandolína, zpěv, grumleRoman Vavřík – akordeonDaniel Pšenica – viola,Kristian Lambert - housle, zpěvKarel Mikuš – bicí, perkusePavel Hanušťiak – kontrabas

03189681.jpeg

Tato nová sestava začala psát novou kapitolu kapely Docuku. V této sestavě natočila album Kdybych já věděl... se zdařilými adaptacemi lidových písní i původní tvorbou. Na finálním vyznění alba měla velký podíl Ida Kelarová, která byla jeho producentkou. A jak uslyšíte hned v úvodní písni, Docuku Idina režie velmi svědčila.

Na albu Kdybych já věděl..., které je dílem skupiny Docuku jsou mnohé písničky výrazně rytmické, ale když se zaposloucháte do jejich textů, překvapí vás, že většina z nich je o smrti. Docuku nám ji představují v nejrůznějších podobách.

Jste-li příznivci kapely Docuku, můžete zajít na jejich koncert, který se uskuteční 23. srpna v Šenově u Nového Jičína v rámci programu 20. jubilejního ročníku slavností Šenovský škrpál.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.