Don Ellis: Soaring

24. červenec 2014

Trumpetista a především významný skladatel a aranžér Don Ellis by zítra – pětadvacátého července – oslavil své osmdesátiny. Vrozená nemoc ho však donutila ve čtyřiceti letech ukončit aktivní muzikantskou dráhu a před koncem roku 1979 zemřel. V Mozaice si jeho hudbu pozdního období připomeneme ukázkami z alba Soaring.

Don Ellis, celým jménem Donald Johnson Ellis, se narodil 25. července 1934 v Los Angeles v muzikantské rodině. První angažmá v orchestru získal ve dvaadvaceti letech a vojnu prožil v armádním bandu sloužícím v tehdejším Západním Německu. Od počátku šedesátých let působil s vlastním kombem a záhy získal pověst originálního bělošského avantgardního jazzmana. Po studiích kompozice v letech 1964 až 65 představil své autorské nápady a aranžérské představy už s vlastním big bandem. Během jeho života bylo vydáno dvacet alb.

První studiovou nahrávkou Ellisova big bandu bylo Electric Bath z roku 67, které se v roce 69 stalo albem roku podle kritiků měsíčníku Down Beat. V roce 1974 kvůli srdeční chorobě musel přestat hrát, nadále se však věnoval skládání a aranžování. Napsal také hudbu pro několik filmů, například pro Francouzskou spojku. Ve své hudbě odvážně experimentoval s rytmem, s hudbou tzv. třetího proudu, přijímal exotické inspirace a podněty jazzrockové scény, jako sólista užíval také čtvrttónovou trubku.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Whiplash; Sladka pitka; The Devil Made Me Write This Piece; Go Back Home; Invincible; Image of Maria a Nicole.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.