E. T. Mensah: King of Highlife Anthology

8. červen 2015

Zatímco v Evropě či v Americe je zlatá éra populární hudby spojována se jmény jako Beatles či Elvis Presley, v Africe sehrál tuto roli styl zvaný highlife. Hrály jej taneční orchestry, které kombinovaly saxofony, trubky a další západní nástroje s vrchovatou dávkou afrického koloritu. K největším postavám této éry patřil kapelník a skladatel E. T. Mensah, který se narodil roku 1919 - tedy ještě v době, kdy Afrika byla součástí koloniálního panství.

Mensah pochází z Accry, která je dnes hlavním městem Ghany, ale jeho věhlas zasáhl i další západoafrické země. Hudební vývoj celého kontinentu silně ovlivnila válečná léta, kdy do Afriky přijíždějí spojenecká vojska z Anglie a Spojených států, díky nimž se tu šíří západní nástroje.

Vznikají stovky afrických orchestrů, které snadno poznáte podle zvuku dechové sekce. Západní nástroje byly tehdy v Africe čerstvou novinkou a saxofony a trubky v rukou Afričanů znějí díky tomu západnímu posluchači poněkud rozladěně, což dnes vnímáme jako nostalgickou pečeť doby. V dnešní MOzaice uslyšíte nahrávky, které natočil E T Mensah v 50 a 60 letech, a letos vyšly na retrospektivním čtyřdiskovém kompletu King of Highlife.

03403223.jpeg

Ve zlaté éře africké hudby před více než půl stoletím probíhala silná kulturní výměna mezi oběma břehy Atlantického oceánu. Do západní Afriky pronikal nejen americký jazz, ale též hudba z Kuby a dalších karibských ostrovů. Ghanský kapelník E T Mensah si zvláště oblíbil kalypso, písně s houpavým rytmem, které vznikly na ostrově Trinidad.

Mezi 70 nahrávkami, které přináší retrospektivní čtyřalbum zachycující zlatou éru západoafrické hudby, najdeme i melodii, která se též otiskla do historie amerického rocku. Slavná skupina Beach Boys ji natočila roku 1966 pod názvem Sloop John B, ale její kořeny sahají hlouběji do historie. Námořní plachetnice, o níž se v písni zpívá, skutečně existovala - a ztroskotala počátkem 20 století u břehů Bahamských ostrovů.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Bus Conductor, Donkey Calypso, Calypso, Adainqua.

Spustit audio