Edouard Bineau: Exodus

31. červenec 2015

Francouzský pianista a skladatel Edouard Bineau se narodil 17. července 1969 a je hudebním samoukem. Ve čtrnácti začínal v bluesových skupinách hrát na kytaru a harmoniku, později, pod vlivem svého otce, jazzového pianisty, se začal učit také na klavír.

Díky otci poznal hudbu klavíristů nastupujícího poválečného moderního jazzu, Thelonia Monka, Oscara Petersona nebo Errolla Garnera. Jeho samotného už inspirovali také pozdější tvůrci: pianista Bill Evans, avantgardní klavírista Paul Bley, samozřejmě určující osobnosti John Coltrane a Miles Davis. Konec minulého století Edouard Bineau už prožíval při hraní v pařížských jazzklubech.

Své první album Exodus, nahrál studiově v roce 2001 pro francouzskou etiketu Night Bird Music. Z muzikantských přátel, jež poznal v klubech, si k doprovodu vybral kontrabasistu Oliviera Rivauxe a bubeníka Arnauda Lechantre.

Edouard Bineau má dnes na svém kontě šest alb. Hraje na nich v různých obsazeních, v duu s klarinetistou, v kvartetu s německým saxofonistou Danielem Erdmanem, na posledním, loňském bluesově zaměřeném albu, zpívá americký zpěvák Michael Robinson. Francouzská kritika i publikum si jich i jejich autora velmi cení.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Unit K, You Turned Me Around, Petite Soeur, Bellinesque.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio