Eliza Carthy & Norma Waterson: Gift

22. srpen 2014

Hudební specialisté se shodují, že hudba se vyvíjí v generačních vlnách, které mají často zcela protichůdnou estetiku. O to zajímavější je sledovat umělecké vazby mezi generací dětí a rodičů.

Britská folková zpěvačka a houslistka Eliza Carthy pohází z jednoho z nejrespektovanějších anglických hudebních rodů: její matka je zpěvačka Norma Waterson, otec písničkář Martin Carthy a oba rodiče jsou - podobně jako členové Beatles - nositeli Řádu britského impéria.

Eliza Carthy se už dávno postavila na vlastní nohy jako úspěšná sólové zpěvačka a muzikantka, ale před 4 lety natočila album společně se svojí matkou, a navíc s občasným přispěním svého otce. Jmenuje se Gift, Dar.

Hlavní doménou anglické folkařky Elizy Carthy jsou samozřejmě lidové písně z britských ostrovů. Tu a tam se v jejím repertoáru objeví i skladby ze severní Ameriky, anebo zhudebněná poezie. Báseň Psalm of Life, Žalm života, napsal významný americký autor Henry Wadsworth Longfellow, který patřil zhruba ke stejné generaci jako Karel Havlíček Borovský.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Poor Wayfaring Stranger, Boston Burglar, Bonaparte's Lament, Psalm Of Life

Spustit audio