Emil Brandqvist dokázal, že patří mezi jazzovou špičku

16. březen 2017

Průběžný celoroční koncertní řada Jazz Meets World cílevědomě seznamuje posluchače s protagonisty současné evropské i americké jazzové scény.

Během jarních koncertů vystoupí ve středu večer 22. března ve Velkém sále Novoměstské radnice v Praze na Karlově náměstí švédsko-finské akustické trio Emila Brandqvista, bubeníka a klávesisty ze švédského Gothenburgu.

Během posledních let Brandqvist dokázal, že patří mezi evropskou jazzovou špičku. V Gothenburgu, kde žije a převážně působí, vystudoval na Hudební a dramatické akademii kompozici a hru na bicí nástroje. Vedle jazzové tvorby skládá také hudbu komorní a filmovou. Spolu s pianistou Tuomasem Turunenem z Finska a kontrabasistou Maxem Thornbergem tvoří výborné trio, které přes své skandinávské kořeny dokazuje, že má blízko k hudbě slavných klasických amerických jazzových trií.

Pianista Tuomas Turunen získal v roce 2010 speciální cenu v soutěži pianistů od jury jazzového festivalu ve švýcarském Montreux. Bubeník Max Thornberg je předním švédským kontrabasistou, dnes působí na mezinárodní scéně ve Švédsku, Dánsku a Německu. Před deseti lety se přestěhoval do Stockholmu, kde také učí na Královské hudební akademii.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio