Emil Viklický & Miroslav Hloucal: Afterdark

4. srpen 2016

Pianista Emil Viklický a trumpetista Miroslav Hloucal se po dvouleté pravidelné spolupráci sešli ve studiu Českého národního symfonického orchestru, aby nahráli album duet z vlastních skladeb. To bylo v listopadu roku 2014 a rok poté nahrávka vyšla na etiketě New Port Line pod názvem Viklického skladby Afterdark.

Vznik titulní skladby Afterdark – Po setmění byl inspirován zážitkem ze setkání se spisovatelem Harukim Murakamim, k němuž došlo během Viklického turné po Japonsku. Murakami je znám svým vztahem k hudbě, zvláště jazzové, jež se vplétá do příběhů jeho románů, včetně After Dark z roku 2004. Na současné české jazzové scéně neprobíhá příliš častá spolupráce mezi generačně vzdálenými muzikanty, jako tomu bývalo ještě v sedmdesátých letech, proto spolupráce Viklického, který je ročník 1948 a Hloucala, ročník 1983, má také symbolický význam.

03549736.jpeg

Miroslav Hloucal se narodil v Chrudimi, na trubku se učil na umělecké škole v Lysé nad Labem a Ježkovu konzervatoř dokončil v roce 2008. Od nástupu na konzervatoř začíná působit v kapelách, které píší současnou historii našeho jazzu. Sám stál u zrodu nejedné sestavy jako spoluzakladatel, najdeme jej také v trumpetových sekcích několika našich i mezinárodních big bandů. Na albu jej častěji než na trubku uslyšíte hrát na křídlovku.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: After Midnight, Loop of joy, Lullaby, Blue in Dark Green.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio