Emiliana Torrini: Tookah

8. září 2014

Pondělní odpolední Mozaikou nás provede hudba Emiliany Torrini. Tato islandská zpěvačka a skladatelka, s hlasem křehkým a hebkým jako pavučinka, mísí ve své hudbě snový elektropop, folk a ozvěny islandské přírody.

Jako bluesovou a jazzovou zpěvačku Emilianu Torrini objevil agent britského labelu „One Little Indian“ a přemluvil ji, aby odešla do Londýna. Žila pak šestnáct let v Anglii a zde její umělecká kariéra nabrala strmý vzestup, až ji vynesla po bok slavné krajanky Björk.

U labelu „One Little Indian“ vyšlo v roce 1999 také její slavné album Love in the Time of Science. Když pak Björk odmítla nazpívat píseň „Gollum's Song“ do filmu Pán prstenů – Dvě věže, Torrini se chopila své šance. V letošním roce navštívila Českou republiku celkem dvakrát. V lednu vystoupila v pražském paláci Akropolis v rámci festivalu Respect Plus a v létě přijela představit své nejnovější album „Tookah“ na festival „Colours of Ostrava“.

Emiliana Torrini zpívala od sedmi let v dětském pěveckém sboru a jako poloviční Italka byla předurčena k opernímu zpěvu. V sedmnácti se přihlásila na konkurz do muzikálu Vlasy. Uspěla a záhy natočila své první album. Z nahrávky míněné jako dárek pro otce k padesátinám se stal hit a Emiliana pak už navždy dala přednost lehké múze. Propracovala se až k elektronickému písničkářství. Jejím největším hitem se stala písnička Jungle Drum. Za své šesté studiové album Tookah obdržela Emiliana Torrini čtyři nominace na „Icelandic Music Awards“.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Autumn Sun, Tookah, Speed of Dark, Home, Caterpillar, Animal Games a Blood Red.

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio