Emiliano Sampaio: Meretrio Óbvio

27. květen 2016

Emiliano Sampaio je talentovaný brazilský kytarista, trombonista, skladatel a aranžér. Těleso Meretrio vzniklo v roce 2004 v brazilském Sao Paulu z iniciativy Sampaia, basisty Gustava Boniho a bubeníka a perkusisty Luise Andrého. V posledních letech, konkrétně od roku 2012, Meretrio působí především v rakouském Grazu, kde spolupracuje například s věhlasným Edem Partykou.

Od roku 2007 těleso vydalo osm alb, z nichž čtyři jsou ve formě tria či kvarteta (ve spolupráci se skladatelem a pianistou Pedrem Assadem). Tři alba vznikla ve formě noneta, které tvořili prestižní brazilští a rakouští dechaři. Za zmínku stojí především album Mereneu Project, které získalo v roce 2014 prestižní ocenění časopisu Downbeat v kategorii Downbeat Student Award udělované pro nejlepší malé jazzové combo.

03636084.png

Roku 2015 vzniklo bigbandové cédéčko Mega Mereneu Project, na kterém najdeme i skladbu Vienna, která opět získala ocenění Downbeatu – tentokrát jako „Nejlepší studentská kompozice pro velký jazzový orchestr roku 2015“. Zatím poslední nahrávkou noneta je The Forbidden Dance, tou triovou pak Meretrio Óbvio. Obě alba vyšla v letošním roce.

Meretrio je kapela hledající identitu prozkoumáváním rozličných pramenů brazilského jazzu i populární hudby s neutuchající snahou objevovat nový, neotřelý jazzový výraz. Prezentuje se mixem brazilských rytmů, jazzových prvků a chvilkami i náznaky komorní hudby. Charakterizuje ho energický, vybraný, humorný, odvážný, avšak i uvážlivý projev, typově oscilující mezi Jamesem Brownem, Kurtem Weillem a Charlesem Mingusem.

V dnešní Mozaice uslyšíme kapelu ve složení Emiliano Sampaio – kytara, Gustavo Boni – basa, Luis Andre Gigante – bicí a perkuse. Příležitostně se připojí tenorsaxofonista Heinrich Von Kalnein. Ze skladeb zazní například: Bandit, Last Day nebo Borges, Small Blues.

autor: Martin Starý
Spustit audio