Ensemble Kereoni: Traditional Songs From Georgia

2. prosinec 2015

Pětičlenný Ensemble Kereoni vznikl v roce 1990 v Tbilisi. Muzikanti se při výběru repertoáru snažili postihnout gruzínskou lidovou a pololidovou hudbu v celé její šíři. Pro dnešní Mozaiku vybíráme hudbu z eponymního alba ansámblu, které vyšlo v roce 2005.

V Ensemble Kereoni působí muzikanti pocházející z různých částí Gruzie. Tato skutečnost měla významný vliv na jeho repertoár. Kromě proslulé vokální polyfonie se do repertoáru Ensemblu Kereoni dostaly také písně doprovázené tradičními, strunnými nástroji loutnového typu jako čonguri, panduri, bubnem doli, dvojplátkovým dechovým nástrojem duduki nebo gruzínskou flétnou salamuri, jejíž zvuk si můžete vychutnat v následující skladbě.

03523017.jpeg

Název Ensemble Kereoni byl inspirován svíčkou, která svítí v orthodoxních kostelích proto, aby zdůrazňovala harmonické propojení svaté trojice. Ansámbl vystupoval v Rusku, Německu, Belgii, Španělsku, USA i Japonsku. Je zajímavé, že v době svého největšího rozkvětu založili nadaci „Stichting Kereoni“ v Holandsku, která se starala o organizaci jejich turné, prodej CD a propagaci na webu.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Mthiuluri modzachili, Nanina, Orthav thvalis sinathlev.

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio