Estrella Morente: Autorretrato

5. listopad 2014

Letošní ročník festivalu Struny podzimu se vyznačoval nejen kvalitní a stylově rozmanitou hudbou, která uspokojila i ty nejnáročnější posluchače, ale také krásnými zpěvačkami.

První z nich je portugalská královna fado Mariza, která 6. října koncertem ve Státní opeře festival otvírala a druhou je úchvatná španělská zpěvačka Estrella Morente, která vystoupí 9. listopadu ve Stavovském divadle a Struny podzimu uzavře.

Estrella Morente pochází z andaluské Granady. Je dcerou slavného cantaora/zpěváka Enriquea Morenteho, velkého flamencového inovátora. Její matka byla flamencová tanečnice Aurora Carbonell a dědeček Montoyita flamencovým kytaristou. Není divu, že toto zázemí Estrellu umělecky ovlivnilo a formovalo. Poprvé veřejně vystoupila v 7 letech po boku legendárního kytaristy Sabikase.

03243691.jpeg

První sólové album Calle del Aire uvedla v jednadvaceti letech. Producentem jejího druhého alba Mi Cante y Un Poema/Mé písně a básně byl její otec Enrique Morente a písní A Pastora, kterou na albu zpívala, okouzlila Petera Gabriela a ten CD vydal na svém labelu Real World a celosvětově proslavil. Dnes má Estrella na svém kontě 4 alba.

To poslední se jmenuje Autorretrato/Autoportrét a spolupracovala na něm s věhlasnými umělci napříč styly a žánry: Michaelem Nymanem, Pacem de Luciu, Tomatitem, Patem Methenym, Alainem Perezem, Antoniem, Josemiem a Juanem Carmonou.

Několik písní z tohoto alba zazní i v dnešní Mozaice, například: Tangos Toreros, Cuba-Cai, Bulería del Amado.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio