Faith I Branko: Gypsy Lover

18. červenec 2016

Historie britsko-srbského manželského dua Faith & Branko Ristić by mohla sloužit jako námět k road movie, na jehož počátku byl dobrodružný výlet anglické akordeonistky Faith, která obstarávala hudební doprovod v cirkuse, na Balkán do Srbska, kam se vydala hledat spoluhráče do cirkusové kapely.

V jedné vesnici se seznámila s romským houslistou Branko Ristićem. Poté, když se jim podařilo překonat vzájemné kulturní bariéry i čtyři léta trvající problémy se vstupními vízy, se Faith se svým přítelem vrátila do Anglie. Oba partneři uzavřeli sňatek a vydali společné album Gypsy Lover, Cikánský milenec, na němž dominují vlivy z Balkánu, které zpestřují náznaky reggae či dalších anglosaských stylů. Kritika album přijala vřele, ale upozorňuje, že Faith je mnohem lepší hráčka na akordeon než zpěvačka, a centrem pozornosti jsou samozřejmě superrychlé housle Branko Ristiće.

Na album Gypsy Lover přispěla řada hostů z Anglie i ze Srbska, nahrávání probíhalo ve studiu Emira Kusturici v Bělehradě. Původní impuls ke vzniku britsko-srbského dua vzešel od tradičního anglického cirkusu - s nímž romský houslista Branko i jeho anglická partnerka Faith nakonec vyjeli na světové turné. V Austrálii se setkali s místní skupinou, kterou tvořili imigranti z Balkánu.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Bumbar, Fa Di Do, Sister, Right Road.

Spustit audio