Fernando Saunders: Plant a Seed

13. srpen 2015

O kvalitách amerického baskytaristy, písničkáře a producenta Fernanda Saunderse svědčí výčet jmen hudebníků, po jejichž boku hrál.

Na počátku 70. let minulého století na sebe upozornil ve formaci disko popového mága Hamiltona Bahannona, pak se stal členem průkopnického jazz rockového ansámblu, v jehož čele stáli Jeff Beck s Janem Hammerem a nesmíme opomenout jeho dlouholetou spolupráci s Lou Reedem, v jehož kapele působí dodnes anebo spolupráci Marianne Faitffull. Ti všichni jsou Saudersovými vzory a svou hudbou či texty ovlivnili jeho tvorbu.

Dnes budou Mozaikou znít písně ze Saundersova čtvrtého sólového alba Plant a Seed, které uvedl před čtyřmi lety. Natáčel ho v New Yorku, Švýcarsku i v Ostravě. Ovšem dříve než došlo k ostravskému natáčení, spřátelil se s několika českými muzikanty: mandolinistou a flétnistou Lubošem Malinou, houslisty Karlem Holasem a Peterem Krajniakem, kteří si spolu s Fernandem v ostravském studiu také zahráli.

03302473.jpeg

Dominantním Fernandovým nástrojem je šestistrunná bezpražcová basová kytara. A proč si ji oblíbil? Protože mu poskytuje větší svobodu, lépe se mu s ní vyjadřují emoce, kytarista ji dokáže ve svých rukou rozezpívat. Fernando Sauders je svým založením pozitivní člověk. V tomto duchu na album Plant a Seed zkomponoval své písně o naději a lásce. První z nich má název Windows of Love.

Saundersovu píseň Feel Like Crying ozdobil jemnými folklorními motivy houslista Čechomoru, Karel Holas. Vokálním partem též přispěla Suzanne Vega, která zrovna v čase kdy se písnička v Ostravě natáčela, koncertovala v Čechách.

03302472.jpeg

Čtvrté sólové album Plant a Seed obsahuje 14 lyrických, pop rockových písní. Většinu složil a otextoval Fernando Saunders, až na jednu výjimku a tou je píseň Jesus. Ta je dílem Lou Reeda a také ji spolu s hlavním protagonistou alba zazpívá. K natáčení písně Reviens Cherie (Come Back Love) přizval Fernando Saunders dalšího prominentní hosta a dlouholetého přítele, českého rodáka Jana Hammera, který v písni zahrál sólo na elektronickou harfu a nylonovou kytaru.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Windows of Love, Feel Like Crying, Wawe Your Hand.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.