Festival Český rozhlas Jazz Fest

5. prosinec 2016

V pražském klubu Jazz Dock je 6. prosince na programu 5. ročník festivalu ČRo Jazz Fest. Podobně jako v předchozích letech i tentokrát nabídne program progresivní a originální tělesa pohybující se na pomezí žánrů a míchající jazz s elektronikou a dalšími prvky soudobé moderní vážné, rockové, alternativní i popové hudby.

Večer zahájí v 19:00 pražská kapela Bert & Friends, originální projekt mladého skladatele Alberta Romanuttiho, ve 20:30 vystoupí česko-rakouský kvartet Purple is the Color a hlavní hvězdou večera bude newyorské jazz-rockové trio Now vs. Now, které se představí ve 22 hodin. „Letošní dramaturgií navazujeme na úspěch loňského ročníku, na němž exceloval bubeník Mark Guiliana. Součástí jeho kapely byl právě Jason Lindner, který nyní přiváží jazz-rockové trio Now vs. Now,“ říká dramaturg festivalu Petr Vidomus.

Celý večer v klubu Jazz Dock bude nahráván a následně vysílán na vlnách Vltavy a Českého rozhlasu Jazz. Zatímco newyorští Now vs. Now uzavřou tzv. Americký rok na Vltavě, kapela Purple is the Color, která vystoupí ve 20:30, bude předzvěstí toho následujícího, tematicky zaměřeného na Rakousko. Tento mezinárodní kvartet založili rakouský pianista Simon Raab a český saxofonista Štěpán Flagar v roce 2015. Přizvali si vynikající rytmickou sekci ‒ kontrabasistu Martina Kociána a bubeníka Michała Wierzgońe, který loni získal cenu pro nejlepšího sólistu v rámci Euroradio Jazz Competition. Skvělá energie kapely je dána jednak tím, že se jedná o mladé hráče, ale také jejich neuvěřitelnou herní, improvizační a kompoziční vyspělostí.

03757477.jpeg

Originální projekt Bert and Friends mladého skladatele a klávesisty Alberta Romanuttiho otevře 5. ročník festivalu Český rozhlas Jazz Fest. Kapela se od běžného jazzového kvarteta odlišuje v mnoha směrech, především svojí futuristickou image: členové se prezentují jako skupina, která se vrací z budoucnosti, aby posluchačům zahrála největší hity z roku 2049.

Spustit audio