Festival Jazz Černošice: 18. – 22. 5. 2016

10. květen 2016

Ve středu 18. května začíná jedenáctý ročník festivalu Jazz Černošice. Do soboty 28. května se mohou návštěvníci Clubu Kino v Černošicích u Prahy těšit na koncerty českých jazzmanů jako jsou Martin Kratochvíl, Miriam Bayle, Najponk nebo Tonya Graves.

Nedělní večer bude patřit vokálnímu sextetu Skety, které loňském roce vydalo své debutové album. Skupinu tvoří šest mladých českých zpěváků: Veronika Vítová, Alice Bauer, Marta Kloučková, Michal Strnad, Štěpán Janoušek a Petr Wajsar. Kapela na sebe upozornila před dvěma lety, kdy získala Zlatý diplom a prestižní ocenění The Ward Swingle Award v kategorii Jazz na mezinárodní soutěži Vokal Total v rakouském Grazu.

„Repertoár je u nás hodně otevřená záležitost a nezavíráme si dopředu dveře nikam,“ říká Petr Wajsar, člen kapely Skety, která v sobotu vystoupí na jedenáctém ročníku festivalu Jazz Fest Černošice. Debutové album sextetu Skety se skládá z Wajsarových autorských písní a také z aranží jazzových standardů a popových či art-rockových skladeb – například od skupiny Pink Floyd.

03624901.jpeg

Dalším interpretem, který se představí v rámci festivalu Jazz Fest Brno bude zpěvačka, pianistka, skladatelka a aranžérka Miriam Bayle. Její koncert se uskuteční v pátek 20. května a Bayle zde představí repertoár ze svého připravovaného alba s názvem Song, které pokřtí 5. června ve smíchovském klubu Jazz Dock. Miriam Bayle vyučuje jazzovou vokální interpretaci na Pražské konzervatoři, vede pěvecké workshopy a mezi její bývalé žáky patří i někteří ze členů kapely Skety.

Na albu Song zpěvačky Miriam Bayle se podíleli přední čeští jazzoví hudebníci: pianista Stanislav Mácha, basista Josef Fečo, bubeník Daniel Šoltis, saxofonista Rostislav Fraš, perkusista Vít Halška a kytarista David Dorůžka. „Baví mě brazilské rytmy a perkuse. Na albu na ně hraje Vít Halška ve spojení s bubeníkem Dano Šoltisem. Oba jsou to osobnosti, živly, které když spolu hrají, dokážou se doplňovat, cítí se navzájem a vytváří za mnou šílený tlak, který je mým velkým motorem a inspirací,“ říká Bayle. Repertoár tvoří jazzové standardy i zpěvaččiny autorské kompozice.

V dnešní Mozaice uslyšíte skladby z CD: Skety: Skety, Bathroom Productions 2015 a CD Miriam Bayle: Song, Studio Chorus 2016.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.