Festival Jazz Goes To Town

13. říjen 2015

V Hradci Králové začíná 13. října 21. ročník festivalu Jazz Goes to Town, akce, která se za dobu své existence stala respektovanou přehlídkou domácího i světového jazzu.

Po celých dvacet let byl jejím hlavním dramaturgem flétnista Martin Brunner, který na loňském jubilejním ročníku oznámil, že festival organizuje naposledy. Letošní ročník tudíž vzbuzuje očekávání, jakým způsobem naváže na dvacetiletou tradici a co nového přinese. Organizátoři, královéhradecká nezisková organizace Kontrapunkt, uvádí, že se jedná v podstatě o nultý ročník festivalu ve zcela nové podobě a lze očekávat řadu změn. Program bude probíhat celkem na dvanácti místech – v kině Central, v prostorách královéhradecké filharmonie, ve Studiu Beseda, v městské hudební síni, v kavárnách, restauracích i pod širým nebem.

Jednou z kapel, které se dnes večer představí v hlavním festivalovém programu ve Studiu Beseda, bude uskupení Points Septet. Jedná se o rozšířenou sestavu mezinárodně úspěšného jazzového kvarteta Points, které založil v roce 2007 v Dánsku žijící saxofonista Luboš Soukup. O svém projektu říká: „Rozmanitost, kreativita a originalita se snoubí s uměleckou precizností předních jazzových hudebníků, kteří se jako sedm statečných vydávají do neprobádaných končin krajiny Hudby.“ Kvarteto Points v minulosti zvítězilo na mezinárodní jazzové soutěži ve španělském Getxu a záznam ze svého festivalového koncertu vydali v roce 2009.

03490322.jpeg

Jednou z kapel, které se představí v rámci pátečního programu festivalu Jazz Goes To Town bude multižánrové kvarteto Clarinet Factory, které působí na české hudební scéně přes dvacet let. Na repertoáru se většinou podílí všichni členové, klarinetisté Petr Valášek, Vojtěch Nýdl, Luděk Boura a Jindřich Pavliš. Pod některými kompozicemi je podepsán také perkusista Alan Vitouš, který s kvartetem spolupracuje od roku 2005. Členové kvarteta o své tvorbě říkají: „Chceme být souborem, který má co sdělit. Ne muzeem!“ V roce 2008 koncertovali s americkým zpěvákem Bobby McFerrinem, úspěšná byla také jejich spolupráce se zpěvačkou Lenkou Dusilovou a skladatelkou a pianistkou Beatou Hlavenkovou, se kterými vydali album Eternal Seekers.

Na páteční koncert kapely Clarinet Factory naváže legendární maďarský saxofonista a flétnista Mihály Dresch. Na budapešťské jazzové scéně se prosadil během osmdesátých let a během své dráhy se stal jedním z nejvýraznějších maďarských jazzmanů. Proslavil se především díky fúzi maďarské lidové hudby a jazzu. Vytvořil si tak originální hudební svět, který sám nazývá etno-jazz. Kromě saxofonu a basklarinetu hraje také na pastýřské flétny a na speciální flétnu fuhun, která mu díky své konstrukci umožňuje hrát složitější melodie. Zvuk tohoto nástroje se stal Dreschovou vizitkou.

Páteční večer festivalu Jazz Goes To Town uzavře česká kapela Sato-San To, která ve své tvorbě mísí elektroniku, jazzovou improvizaci, taneční hudbu, world music i filmovou hudbu. Toto uskupení v současné době tvoří bubeník Tomáš Herian, trumpetista Oskar Török, basista Játra Kovařík a klávesista Vojtěch Procházka. Sato-San To v červnu 2010 vyhráli soutěž Colours Talents festivalu Colours Of Ostrava a na základě tohoto vítězství vydali svou debutovou desku Salep, inspirovanou hudbou Blízkého a Dálného východu i skandinávskými náladami.

Sobotní program festivalu Jazz Goes To Town nabídne například vystoupení sedmičlenného bretaňského orchestru Le Grand Orchestre Armorigène. V prostorách královéhradecké filharmonie uvede v české premiéře opus Rapsodie Barbare, který je pulsujícím amalgámem na pomezí moderního jazzu, soudobé vážné hudby a bretaňského folklóru.

Návštěvníky festivalu dále čeká koncert avantgardního jazzového bigbandu Bucinatores a také kapely Vertigo. Ta patří k nejoriginálnějším českým skupinám a za dobu své více jak desetileté existence se dopracovala k osobitému zvuku, jehož součástí je kreativita, totální improvizace, ale též sofistikované kompozice zasahující místy až do oblasti soudobé vážné hudby.

Spustit audio