Festival Jazz Goes To Town

11. říjen 2016

V úterý 18. října začíná 22. ročník královéhradeckého festivalu Jazz Goes to Town, akce, která se za dobu své existence stala respektovanou přehlídkou domácího i světového jazzu.

Během pěti dní festival nabídne celkem šestnáct koncertů, které budou probíhat například ve Studiu Beseda, v Café Náplavka, ve Studiu Divadla Drak nebo v sále Filharmonie Hradec Králové. Kromě toho se některé koncerty uskuteční také v sakrálních a industriálních stavbách, například v jedinečném prostoru Sboru kněze Ambrože od architekta Josefa Gočára nebo v objektu Novákových garáží, který bude pro veřejnost zpřístupněn pouze pro tuto příležitost.

Nebudou chybět ani tradiční hudební produkce v restauracích a kavárnách. V rámci zahajovacího večera se představí například uskupení Between The Lines, které tvoří saxofonista Pavel Hrubý, pianista Michal Nejtek a bubeník Daniel Šoltis.

Mezi další interprety, kteří se představí v rámci 22. ročníku festivalu Jazz Goes To Town bude například norsko-české kvarteto NOCZ. Skladby tohoto ansámblu kombinují současný experimentální jazz s freejazzovými postupy. Typická je energická hra s výraznými dynamickými zlomy, kombinace prokomponovaných pasáží s kolektivní improvizací a výrazná melodika. V Hradci Králové vystoupí NOCZ spolu s houslistkou, zpěvačkou a skladatelkou Ivou Bittovou.

03721456.jpeg

V rámci festivalu bude provedena také komponovaně-improvizační suita Michala Wróblewského „Workohology“ pro smyčcový kvartet Kvintesence a jazzový kvartet E Converso. Workohology tvoří z části skladby notované a částečně jde o řízenou improvizaci na základě speciálních pokynů, znamení a programů. Jde o spolupráci osmi hudebníků, jejichž interakce prostupuje oběma tělesy navzájem. E Converso vydali v roce 2014 album Konspirační melodie.

V dnešní Mozaice uslyšíte hudbu z alb: Pavel Hrubý: Between the Lines, Amplion Records 2014; Iva Bittová, Gyan Riley, Evan Ziporyn: Eviyan, Animal Music 2015; E Converso: Konspirační melodie, Hevhetia 2014; Andreas Schaerer's Hildegard Lernt Fliegen: The Fundamental Rhythm Of Unpolished Brains, Yellowbird ‎2014.

Spustit audio