Festival osamělých písničkářů

2. duben 2014

Jste-li příznivci dobré písničky a máte-li chuť strávit dva víkendové večery ve společnosti elity českých písničkářů (Zuzana Homolová je Slovenka), pak si nenechejte ujít 12. ročník Festivalu osamělých písničkářů.

Uskuteční se 4. a 5. dubna na jejich domovské scéně v pražském klubu Kaštan od 16.30 až do 24.00 a vystoupí na něm 26 písničkářů. Každý z nich je nenapodobitelný unikát. Ostatně, někteří z nich vás o tom přesvědčí během Mozaiky. V písni Mýlíš se, řekla láska se vám představí písničkář, grafolog a psychoterapeut Jan Jeřábek. Muž, který nahlíží do lidských duší.

Písničkářka Terezie Palková vystudovala na brněnské JAMU herectví, studovala tanec i žonglování a mnohé z toho využívá ve svém nelehkém a velmi záslužném povolání zdravotní klaunky. Svůj břitký humor vám předvede v aktuální písni Rošťáci a roštěnky.

Daniela Fikejze známe spíše jako tvůrce divadelní a filmové hudby. Loni natočil sobě pro radost autorské album Psí hodinář. Směřoval s ním k jedinému cíli, aby jeho písničky přinášely radost i dalším lidem. A to se mu bezesporu podařilo. Např. v písničce Šel jsem se projít se inspiroval vzpomínkou jeho ženy a procházkou Zlínem.

Martina Trchová patří k ženským ozdobám naší písničkářské scény. Je poutavou glosátorkou našich každodenních obyčejných i výjimečných příběhů.

Známým matadorem české písničkářské scény je Jiří Dědeček, který nedávno uvedl album s písničkami o Praze Kočky z Letný. Vzniklo na popud jeho posluchačů, většinou mladých a mimopražských, kteří si chtěli doma poslouchat jeho klasiku – písničky Zabili trafikantku, Vysočany, Libeň anebo Holky z ČKD. A tak ke starým písničkám přidal i nové. Např. titulní písničku věnoval potulným pražským kočkám.

Vybraná CD:

CD Martina Trchová – Takhle ve mně vyjou vlciCD Jan Jeřábek – Mýlíš se, řekla láskaCD Terezie Palková – Moje tangoCD Daniel Fikejz – Psí hodinářCD Karolína Kamberská – HořkosladceCD Jiří Dědeček – Kočky z Letný

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.