Folkové prázdniny

29. červenec 2014

29. ročník oblíbeného festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou je v plném proudu. Dramaturgie festivalu se letos zaměřila na téma naděje a ta bývá rozmanitá, stejně jako skladba účinkujících na tomto festivalu.

Středeční program má název Cesty s nadějemi a vystoupí na něm duo, které tvoří mladá polská zpěvačka a akordeonistka Karolina Cicha s multiinstrumentalistou Bartem Palygou. Duo se loni stalo laureátem hudební soutěže Polského rozhlasu Nova tradycja, kde představilo svůj repertoár autorsky zpracovaných písní z vojvodství Podlesí.

To se rozkládá na severovýchodě Polska a spolu s Poláky zde žijí Litevci, Ukrajinci, Rusové, Tataři, Bělorusové, Romové či Židé. Tato národnostní směsice inspirovala Karolinu Cichou a Barta Polygu k natočení jejich debutového alba Wieloma jezykami/ Devět jazyků.

Polské duo, které tvoří Karolina Cicha a Bart Polyga se z Folkových prázdnin v Náměšti nad Oslavou přemístí do naší metropole a 31. července vystoupív Polském institutu u příležitosti českého vydání poesie polského básníka Tadeusze Gajcyho, který padl během Varšavského povstání ve věku 22 let. Tadeusz Gajcy je pokládán za jednoho z největších polských básníků válečné generace.

Na Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou představí Jiří Pavlica se souborem Hradišťan písničky z nového alba Vteřiny křehké. Soustředí se v něm na kouzlo okamžiku a k tomu mu nejlépe posloužily texty či poesie Jana Skácela, Evy Kociánové, Alžběty Šáchové, Michala Stránského, Františka Novotného, Dušana Vančury a Josefa Veselého, které Jiří Pavlica zhudebnil a koloroval svým nezaměnitelným hudebním rukopisem.

Středeční večerní festivalový program pak vyvrcholí koncertem Bassekou Kouyaté a jeho souboru Ngoni Ba. Představí písně z aktuálního a velmi úspěšného alba Jama-ko.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.