Frank Solivan: Family, Friends & Heroes

13. červen 2016

Americký styl bluegrass stojí na virtuózní hře na akustické strunné nástroje - včetně banja, mandolíny a kytary - a k jeho největším objevům posledních let patří Frank Solivan.

Vyrůstal v Kalifornii v muzikální rodině. Jeho matka Lorene byla zpěvačka, babička hrála na mandolínu a housle a se svými sestrami založila skupinu. Už v mládí ovládal Frank řadu nástrojů - housle a banjo, později studoval cello a hrál dokonce v orchestru. Ze všeho nejraděj měl ale bluegrass a country - a proto si nakonec vybral mandolínu. Svoji stálou skupinu nazval Dirty Kitchen, tedy Špinavá kuchyně, jednak proto, že je též dobrým kuchařem, a také proto, že má rád domácí muzicírování. Jeho skupina získala nominaci na cenu Grammy, jednotliví hudebníci se často umisťují v prestižních bluegrassových anketách.

03648035.jpeg

Své zatím poslední album vydal Frank Solivan pod názvem Family, Friends & Heroes - tedy Rodina, přátelé a hrdinové, což dobře vystihuje koncepci nahrávky, k níž vedle členů skupiny přispěli jak muzikanti ze Solivanovy rozvětvené rodiny, tak i prominentní hosté zvučných jmen.

Zpěvák a hráč na mandolínu Frank Solivan zařadil na své poslední album řadu coververzí dobře známých skladeb, které se mu ale vždy podařilo posunout do nového světla.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Cazenovia Casanova, Dark Hollow, I Still Miss Someone, Leaving On A Jet Plane.

Spustit audio