Fresu, Galliano & Lundgren: Mare Nostrum II

2. červen 2016

Mezinárodní trio Mare Nostrum vede švédský pianista Jan Lundgren, na trubku hraje rodák ze Sardinie Paolo Fresu a na akordeony různých typů Francouz Richard Galliano. Tato trojice se poprvé sešla v roce 2007 ve studiu k natočení svého prvního alba pod názvem shodným s pojmenováním uskupení.

Když se hudba objevila nejen ve formátu CD, ale také jako album na dvou dlouhohrajících vinylech, někteří kritici trio označili za supergroup dnešního evropského jazzu. Janu Lundgrenovi bylo letos v březnu padesát let, Fresu je o pět let starší a Galliano je už veteránem světové scény – narodil se v roce 1950. Jedná se tedy o velmi zkušené muzikanty, kteří si svou improvizační fantazii vyzkoušeli v různých podobách jazzu.

Jan Lundgren obdivoval pianisty moderního jazzu, od těch, kteří mu klestili cestu, jako byli Erroll Garner, Bud Powell nebo Oscar Peterson, až po inovátora klavírní jazzové hry Billa Evanse. Lundgren debutoval s vlastním triem na albu Conclusion v roce 1994. Od roku 2006 patří k týmu muzikantů nahrávajících u mnichovského vydavatelství ACT Music, kde vyšlo také album Mare Nostrum II. Autorsky se na albu představí všichni členové tria, ale k vlastní úpravě si vybrali také skladbu Erica Satieho a Claudia Monteverdiho.

03592563.jpeg

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Apnea, Aurore, Kristallen denfina, Si dolce è il tormento.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio