Gato Barbieri: Bolivia; Under Fire

14. červenec 2016

Ve věku osmdesáti tří a půl let zemřel 4. dubna v New Yorku Gato Barbieri, saxofonista, flétnista, zpěvák, kapelník a skladatel. Původem je z argentinské středozemské provincie Santa Fé, kde se narodil v roce 1932. Jeho křestní jméno je Leandro, španělské Gato – „kočka“ je pseudonym, pod nímž ho zná celý jazzový svět. Pochází z muzikantské rodiny a k jazzu jej přivábily nahrávky saxofonisty Charlieho Parkera.

Začal se učit na klarinet, pak na altsaxofon, ale nejčastěji hrál na tenorsaxofon. V Argentině začal být slavný na poli avantgardního jazzu v šedesátých letech, spolupracoval s argentinským pianistou Lalem Schifrinem, s americkým trumpetistou Donem Cherrym, nahrával s progresivními orchestry basisty Charlieho Hadena či pianistky Carly Bleyové. Podílel se na fúzi jihoamerického jazzu s free jazzem, později na jazzrockové syntéze. Pro Bertolucciho film Poslední tango v Paříži napsal hudbu, v níž si také zahrál na tenorsaxofon.

Nahrávky z LP desek Bolivia a Under Fire vznikaly v letech 1971 a 1973 a obě vyšly v roce 1973. Řadí se k jazzrockové klasice, na níž se s Barbierim podíleli američtí muzikanti – pianista Lonnie Liston Smith, kytarista John Abercrombie, basista Stanley Clarke, bubeník Roy Haynes a jihoameričtí hráči na perkuse, konga a další bicí nástroje.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Merceditas, Eclypse/Michellina, Vidala Triste, Yo Le Canto a la Luna.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio