Gato Loco: The Enchanted Messa

27. listopad 2014

Hudba Giuseppa Verdiho zaujala už řadu evropských i amerických muzikantů jazzové avantgardy, stačí připomenout Gianluigiho Trovesiho nebo Joea Lovena. Letos s projektem inspirovaným Verdiho requiem přišel americký saxofonista, klarinetista, hráč na lesní roh, filmový tvůrce a performer Stefan Zeniuk. Ukázky jeho úprav vybraných částí této mše v podání Zeniukovy kapely Gato Loco se nám představí z alba The Enchanted Messa.

Messa di requiem měla premiéru v milánském chrámu svatého Marca před 140 lety, v květnu 1874, a byla věnována prvnímu výročí úmrtí italského humanistického spisovatele Alessandra Manzoniho. Stefan Zeniuk převzal témata převážně ze stěžejní části Dies irae (Dne hněvu), což bývala standardní část zádušních mší na text latinského hymnu ze 13. století.

Zeniuk byl aranžérem těchto inspirací, konečný výsledek úprav je však kolektivní prací celé kapely Gato Loco. Zeniukův band působící od roku 2006 a proslulý svým vynálezem tzv. psycho-mamba, se ve studiu sešel ve svém širším – desetičlenném obsazení. V něm vedle kapelníkových saxofonů a klarinetů zní dvě trubky, dva trombony a tuba, rytmicky je podporuje elektrická basa s bubeníkem a perkusistou, svůj podíl na celkovém vyznění hudby má i elektrická nebo akustická kytara.

Jednotlivé části requiem Zeniuk nazval vlastními názvy, u nichž vždy uvádí, o kterou část mše se jedná v původním latinském pojmenování. Adaptaci Verdiho díla pojal čistě instrumentálně.

V dnešní Mozaice můžete slyšet například skladby: Die, You Sucka!, The Lower Depths, The Whispering Chorus, Wild At Heart.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.