George Mraz: Catching Up

11. září 2014

V dnešní Mozaice se připojíme ke gratulantům jazzovému basistovi Jiřímu Mrázovi k jeho sedmdesátinám, které oslavil 9. září. Představí se ve svém triu s pianistou Richardem Beirachem a bubeníkem Peterem Donaldem a zahraje skladby ze své první desky nahrané v Československu v říjnu 1991, když mohl se svými americkými kolegy konečně svobodně přijet do své původní domoviny.

Jiří Mráz, na světové jazzové scéně známý jako George Mraz, se jazzu věnuje od studií na konzervatoři. Roku 1966 se zúčastnil mezinárodní soutěže mladých sólistů ve Vídni, kde v kategorii basistů obsadili přední místa zástupci z Čech: na prvním místě Miroslav Vitouš,na druhém Jiří Mráz a na třetím Antonín Gondolán. Jiří Mráz díky tomu získal angažmá v Mnichově, kde doprovázel americké muzikanty a také stipendium na jazzovou akademii v Bostonu.

Po srpnové okupaci se rozhodl usadit v New Yorku a začal hrát s hvězdami moderního jazzu. Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let jen čtyři evropští basisté dosáhli uznání na americké scéně. Byli to Dán Niels Henning Örsted-Pedersen, Angličan Dave Holland a Češi Miroslav Vitouš s Jiřím Mrázem. Také další výborní čeští basisté se během tzv. normalizace vystěhovali do světa – Jan Arnet rovněž do Spojených států, Antonín Gondolán a Vincenc Kummer do Švýcarska.

03204552.jpeg

Mrázoví spoluhráči Richard Beirach a Peter Donald na albu Catching Up, vydaném s etiketou Arty, jsou jeho spolužáci ze studií na Berklee College of Music. Měli společnou kapelu už v letech 1978 až 1981, tehdy ještě s kytaristou Johnem Abercrombiem. Na albu Catching Up hrají standardy swingových autorů a Milese Davise, také skladby Jiřího Mráze a Richarda Beiracha.

V odpolední Mozaice uslyšíte například skladbu: Beautiful Love, Young And Foolish, For B, Unnamed Ballad.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio