Groovekeepers: Blacktown Sessions

9. srpen 2016

Své nové album s názvem Blacktown Sessions vydalo letos v květnu uskupení Groovekeepers tvořené hráčem na Hammondovy varhany Janem Kořínkem, pianistou Najponkem, saxofonistou Osianem Robertsem a bubeníkem Markem Urbánkem.

Groovekeepers sice vznikli už v roce 2010, živému vystupování se ale věnují zřídka. Jejich aktuální nahrávka je mixem blues, groove a hardbopu. „Místy mi to připomíná to, co na konci šedesátých let dělali Stanley Turrentine se Shirley Scott,“ říká pianista Najponk.

„Mám na muzice rád, když muzikant skrze nástroj vypráví,“ říká pianista Najponk. Mezi hráče, se kterými dosud vystupoval a spolupracoval, patří například saxofonisté Dave Liebman a Piotr Baron nebo basista George Mráz. Za své sólové album Just About Love dostal cenu Anděl 2001 v kategorii Jazz & Blues. Stejné ocenění získala v roce 2010 také nahrávka It´s About Time, kterou natočil v New Yorku v neobvyklém nástrojovém triu Fender Rhodes, Hammondovy varhany a bicí ve spolupráci s Ondřejem Pivcem a Gregory Hutchinsonem.

Varhaník Jan Kořínek začínal v polovině devadesátých let nejprve jako kytarista a baskytarista. Tato zkušenost mu prý pomohla k lepšímu ovládnutí Hammondových varhan, na které hraje také basové linky. Jeho jméno je nejvíce spojeno se soul-jazz-funkovou kapelou Groove, o které Lubomír Dorůžka kdysi napsal: „Má zvuk pravověrného amerického jazzového blues na spolehlivé profesionální úrovni, bez jakýchkoliv pokusů tento rámec nějak rozšiřovat nebo překračovat, ale se spolehlivým napětím, jaké na našich nahrávkách tak často neslýcháme.“ Mezi své oblíbence a vzory řadí Kořínek například varhaníky Jimmyho Smithe, Jacka McDuffa nebo Jimmyho McGriffa.

Spustit audio