Habib Koité & Bamada: Soô

11. duben 2014

K nejžádanějším hudebníkům západní Afriky patří Habib Koite z Mali. Podobně jako řada dalších Afričanů se doprovází na evropský nástroj – kytaru, kterou ale přizpůsobil africkým hudebním tradicím. Rád používá ladění, převzaté od malijské loutny kamalengoni, silný západoafrický kolorit mají i jeho melodie.

Koiteho styl ale nespadá do dnes tak populárního „pouštního blues“, které kombinuje elektrické kytary s hudbou saharských kočovníků. Koite své písně pojímá jako malíř, který do své palety zahrnuje všechny dostupné lokální barvy – tedy hudbu veškerých etnik žijících v Mali. To je zvláště patrné na jeho novém albu nazvaném Soô, což v překladu znamená Domov.

Vedle dominantního malijského jazyka bambara tu v textech slyšíme i jazyky místních menšin – malinké, dogon či khassonke. A i když zpěvák jako bonus přidává písně v angličtině a francouzštině, zůstává přitom maximálně přirozený bez náznaku jakékoli podbízivosti. Poselství Koiteho skladeb je jednoznačně pozitivní: v napjaté době, kdy je jeho vlast ohrožena politickými konflikty i útoky islámských extremistů, se snaží nasměrovat své krajany zpět k míru a vnitřní rovnováze.

Koite vyrůstal v rodině s celkem 17 sourozenci a před čtvrt stoletím založil s přáteli skupinu Bamada, což je název který má dva významy. Jednak je to slangové označení pro obyvatele Bamaka, hlavního města, ale též to může znamenat tlamu krokodýla. V následující ukázce doprovodnou sestavu rozšíří dva hosté světového renomé – hráč na jednadvacetistrunnou africkou harfu koru Toumani Diabaté a Bassekou Kouyate, jehož nástrojem je loutna ngoni.

Nové album malijského zpěváka a kytaristy Habiba Koiteho bylo dlouho očekávanou událostí - od jeho předešlé studiové desky uplynulo plných sedm let. Příčinou tak dlouhé pauzy byla Koiteho vytíženost koncerty – což reflektuje i skladba nazvaná L. A. – příběh z jeho turné v Kalifornii, se vzpomínkami na San Diego, Los Angeles i na tequilu.

I když Mali, vlast Habiba Koiteho, patří díky kolonizaci do frankofonní jazykové zóny, jeho spojení s anglicky mluvícím světem vydatně posílilo před 2 lety album, které zpěvák natočil společně s americkým bluesmanem Ericem Bibbem.

Výběr z obsahu CD:

TerereDemeL.A.Bolo MalaNeed YouSoôBalon Tan

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Habib Koite

Spustit audio