Harold López - Nussa: El Viaje

30. srpen 2016

Své nové album kubánský pianista Harold López – Nussa pojmenoval El Viaje. Nahrávka, která vyjde 9. září, obsahuje pestrou směs inspirací – jak tradiční kubánskou hudbu, tak západoafrické vlivy, které do písní vnáší zejména senegalský basista a zpěvák Alune Wade.

Kromě kubánské lidové hudby vychází Nussa ve své tvorbě také z amerických jazzových vzorů, mezi které řadí zejména Keithe Jarretta a Wayna Shortera. Výrazné jsou v jeho tvorbě i prvky evropské klasické hudby, kde se pianista hlásí především k dílu Ludwiga van Beethovena a Maurice Ravela.

Harold López Nussa se narodil v roce 1983 v Havaně. Jeho matka byla učitelka klavíru a otec perkusista. V dětství se chtěl stát baseballovým hráčem, ale postupně se přeorientoval na hudbu. V osmi letech začal studovat na hudební škole Manuela Saumella, instituci, kde začínala většina slavných kubánských jazzmanů, jako například pianisté Chucho Valdés nebo Gonzalo Rubalcaba. Poté absolvoval hudební akademii Amadea Roldána v Havaně a postupně se stal vyhledávaným hráčem: spolupracoval s kubánským národním symfonickým orchestrem, s uskupením Buena Vista Social Club, s popovými zpěváky, lidovými muzikanty a také s kubánskými jazzmany, například s již zmiňovaným Chucho Valdésem.

V roce 2005 zvítězil v prestižní klavírní soutěži na festivalu ve švýcarském Montreux, kde zaujal svou kompozicí Timbeando. O dva roky později si založil své vlastní trio, se kterým vydal čtyři nahrávky. „Spíše než hráčská bezchybnost a precisnost je pro mě důležitý výraz, plynulost hudby a propojení s ostatními hráči,“ říká pianista Harold Lopéz Nussa. Jeho alba obsahují převážně autorské skladby, které se vyznačují zpěvnými tématy a výraznými rytmy.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Bacalao Con Pan, Mozambique En Mi B, D' Una Fábula.

Spustit audio