Hazmat Modine

24. říjen 2014

Páteční odpolední Mozaikou nás bude provázet newyorská skupina Hazmat Modine. Čerpá jak z archaických tradic amerického blues, tak z dalších stylů a používá přitom nezvyklou kombinaci nástrojů.

Foukací harmonika je v blues zcela běžná a má roli jakéhosi zvukového koření, které bluesovým nahrávkám dodává punc jedinečnosti. Ale Hazmat Modine tento koncept dále rozvinuli a používají hned dvě harmoniky a namísto obvyklé baskytary či kontrabasu slyšíme hluboké tóny tuby. „Původně jsem chtěl mít v kapele čtyři foukací harmoniky,“ říká vedoucí skupiny, Wade Schuman. „Každý rok jsme pořádali v mém podkrovním studiu setkání profesionálních hráčů z celého světa. A právě tam jsem se setkal s mým nynějším kolegou Randy Weinsteinem a domluvili jsme se, že založíme kapelu.“ Skupina několikrát vystupovala u nás a natočila dvě studiová alba. Letos vydala živé album s koncertními nahrávkami natočenými během posledních deseti let celkem v pěti zemích.

Hudba skupiny Hazmat Modine je díky své zvukové barevnosti i silným a vynalézavým rytmům častou inspirací divadelních umělců. Německý filmový režisér Wim Wenders ji použil například ve svém filmu o slavné choreografce Pině Bausch. Vedle pěti již dříve vydaných skladeb přináší nové album živých nahrávek i tři novinky.

K nejznámějším písním newyorské skupiny Hazmat Modine patří Bahamut, titulní skladba jejich prvního alba. Její název inspirovala stará arabská legenda z před-islámské éry: Bahamut je paralela hebrejské biblické nestvůry Behemot. V arabské verzi se jedná o obrovskou rybu, na níž stojí býk a na něm anděl, který podpírá nebeskou klenbu.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Everybody Loves, Something You Got; Baby Please Don't Go; The Tide; Bahamut; Walking Stick; So Glad; Catfish Blues.

Spustit audio