Herbie Hancock vystoupí 29. 11. v Brně

25. listopad 2014

Tuto sobotu se v brněnské hale Vodova uskuteční dlouho očekávaný koncert legendárního amerického pianisty Herbieho Hancocka. Spolu s ním se představí basista James Genus, kytarista Lionel Loueke a bubeník Vinnie Colaiuta.

Jedno ze zatím posledních Hancockových alb, „River: The Joni Letters“, vyšlo v roce 2007. Touto nahrávkou vzdal pianista hold své dlouholeté přítelkyni a umělecké kolegyni, zpěvačce Joni Mitchell. Na CD, které obsahuje převážně cover verze Mitchelliných písní, se objevila řada hvězdných hostů. Jen samotný jejich výčet je dokladem Hancockovy schopnosti citlivě propojovat různé hudební světy a překračovat žánrové konvence. Vedle saxofonisty Wayna Shortera a basisty Davea Hollanda na CD hostují také písničkář Leonard Cohen a nebo zpěvačka Tina Turner.

Pianista, skladatel a producent Herbie Hancock se narodil v Chicagu v roce 1940 a už v dětství vynikal mimořádným talentem. V jedenácti letech koncertoval jako sólista se chicagským symfonickým orchestrem a během studia na střední škole se začal postupně věnovat jazzu. V roce 1962 debutoval u vydavatelství Blue Note albem Takin‘ Off, ze kterého pochází dodnes populární skladba Watermelon Man. V téže době začal působit také v kvintetu trumpetisty Milese Davise a podílel se na vzniku řady nahrávek, které udávaly směr moderního jazzu. V roce 1966 složil hudbu ke kultovnímu filmu Michelangela Antonioniho Zvětšenina a filmové hudbě se věnoval i v následujících letech. Za soundtrack k filmu Round Midnight získal Oscara.

V sedmdesátých letech založil vlastní kapelu s názvem Headhunters. S tou vydal v roce 1973 eponymní album, které mu jako vůbec prvnímu jazzmanovi vyneslo ocenění v podobě platinové desky. Jeho popularita v dalších letech postupně vzrostla nejen mezi jazzovými posluchači, ale i na poli pop music. Tvorba Herbieho Hancocka inspirovala několik generací hiphoperů a remixy jeho skladeb jsou dodnes vyhledávány milovníky taneční hudby.

Pianista Herbie Hancock je zakladatelem Mezinárodního výboru umělců pro mír a v roce 2011 byl jmenován vyslancem dobré vůle organizace UNESCO. Téma míru a globální odpovědnosti se objevuje i v jeho tvorbě, například na jeho zatím posledním CD s názvem Imagine Project z roku 2010. Hancock jej natočil s hudebníky z jedenácti zemí a repertoár tvoří písně zpívané v sedmi jazycích. Za toto album získal Grammy v kategorii nejlepší popová spolupráce a nejlepší improvizované jazzové sólo.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Edith And The Kingpin; Tea Leaf Prophecy; Both Sides Now; Sweet Bird; The Jungle Line; La Tierra.

Spustit audio