Hossein Alizadeh, Madjid Khaladj: Iran

20. říjen 2014

Pražský festival Struny podzimu věnuje mimořádnou pozornost také etnické hudbě a world music. Letošní ročník je v tomto ohledu zvlášť výjimečný. Ve čtvrtek 23. října zavítá do České republiky jeden z největších žijících představitelů perské hudební tradice Hossein Allizadeh, virtuoz na dlouhokrkou šestistrunnou loutnu tár.

Mistr Hossein Alizadeh se narodil v roce 1951 v Teheránu. Od útlého věku se věnuje hudbě. Svou uměleckou dráhu započal v patnácti letech. Od té doby hrál v různých souborech a orchestrech zaměřených na interpretaci íránské národní hudby. Vystudoval konzervatoř i Akademii krásných umění v Teheránu. Stal se jedním z nejuznávanějších světových odborníků na perskou klasickou hudbu a hudební teorii.

Kromě koncertování se věnuje bohaté publikační i pedagogické činnosti, často navštěvuje Evropu a účastní se vědeckých seminářů a konferencí. Jako ochutnávku nabízíme skladby z jeho alba „Perská hudba – improvizace v modu Esfahan“. Mistr Hossein Alizadeh jej věnoval památce svého otce. Na jednoblanný pohárovitý buben tombak hraje Mistr Madjid Khaladj jeden z nejuznávanějších íránských perkusistů.

Základním termínem perské hudební teorie je dastgah. Zatímco v evropské klasické hudbě pracujeme se dvěma stupnicemi – durovou a mollovou, orientální hudba pracuje s tzv. mody. Perská hudba rozlišuje dvanáct základních modů neboli dastgahů a jejich počet odpovídá počtu měsíců v kalendářním roce. Každý modus navozuje jiné emoce a jsou pro něj charakteristické určité melodické postupy a ozdoby.

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.