Hromosvod: Divoký ticho Žižkova

30. červenec 2015

Album s názvem Divoký ticho Žižkova pokřtí 30. července na hlavním pódiu Sázavafestu pražská skupina Hromosvod. Jeho kmotrem bude buď Vladimír Mišík, nebo Radim Hladík, …anebo oba.

Pražská folkrocková kapela Hromosvod vznikla v roce 1994 jako dětská kapela Ondřeje Fencla. Zakládajícími členy byli žáci 7. třídy Základní školy Horáčkova. Od počátku v ní hráli chlapci i dívky, a ve smíšené sestavě hraje Hromosvod dodnes.

Kapela hraje převážně na akustické nástroje: na housle Hana Vyšínská, Tereza Koucká a Marek Buble na různé tipy fléten, Jiří Vlasák hraje na baskytaru, Vojtěch Jindra na kytaru, ukulele a mandolínu, na bicí hraje Jakub Homola a kapelník Ondřej Fencl je sólovým zpěvákem, kytaristou, klávesistou a hráčem na foukací harmoniku.

03437441.jpeg

Repertoár Hromosvodu tvoří převážně autorské písničky Ondřeje Fencla. A je tomu tak i na albu Divoký ticho Žižkova (až na jednu výjimku, zdařilou předělávku Plíhalovy Trubadúrské). Ve svých textech skladatel a hudebník odhaluje duši pohledného třicátníka, muzikanta věčně na cestách. Některé písničky zasadil na Žižkov, „Francouzská“ se vztahuje k Paříži a „Před Imperiálem“ k Ostravě.

Mnohé písničky už kapela hrála na svých koncertech, a když je natáčela ve studiu Borise Carloffa, uvítala nápad na ozvláštnění, pozměněnou aranž a zdůraznění jejího obsahu. S kapelou si přišla do studia zazpívat anebo zahrát řada zajímavých hostů – Kamil Střihavka, Petr Janda, baskytarista Jaryn Janek, basista Rasťo Uhrík, zpěvačka Pája Táboříková anebo letitý Ondřejův hudební souputník Vladimír Merta.

Když si Divoký ticho Žižkova poslechl Igor Timko z No Name, tak Ondřejovi napsal: „počul som ten album a je skutočně prepracovaný. Zbožňujem věci, na ktorých je cítit urobená robota, a nie odfláknutie za dva dni.“ 7. srpna bude Hromosvod vystupovat s Vladimírem Mertou na festivalu v Miroticích.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Trubadúrská, Smuténky, Eště raz, Nekonečná.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio