Ibrahim Maalouf: Illusions

8. duben 2014

Libanonský trumpetista Ibrahim Maalouf vystoupil v Čechách už několikrát a letos se představí na třech místech: v neděli 13. dubna v pražském Paláci Akropolis, v pondělí 14. dubna na Jazzfestu Brno a úterý 15. dubna na trutnovském festivalu Jazzinec.

Maalouf zde vystoupí spolu s kytaristou François Delportem, s basistou Laurentem Davidem, s klávesistou Frankem Woestem a s bubeníkem Stephanem Gallandem. Tuto sestavu doplňují další tři trumpetisté: Yann Martin, Youenn Le Cam a Martin Saccardy. Na jarním turné Maalouf představí své aktuální album Illusions.

Autorské skladby Ibrahima Maaloufa nezapřou vliv Blízkého východu, stejně jako klasické hudby, která jej díky otci obklopuje od dětství. Na pařížské konzervatoři se začal věnovat také jazzu, hrál v bigbandech i menších skupinách, avšak současně účinkoval i v symfonických orchestrech. Jeho popularita vzrostla mj. díky spolupráci s popovým zpěvákem Stingem, se švýcarským trumpetistou Érikem Truffazem a nebo s písničkářkou Lhasa de Sela. V roce 2006 založil vlastní label Mi’ster Productions, ve kterém vyšlo také jeho nejnovější album Illusions.

03014346.jpeg

Třiatřicetiletý trumpetista a skladatel Ibrahim Maalouf hraje na originální nástroj, který pro něj vyrobil jeho otec. Jedná se o trubku, která má oproti běžným typům jeden píst navíc – má tedy čtyři, díky kterým lze vytvářet čtvrttóny. Tento atypický nástroj tak umožňuje Maaloufovi hrát jak jazz, tak arabskou hudbu.

Výběr z obsahu CD:

InPRESSINomade SlangBusyUnfaithfulTrue StoryIf You Wanna Be a Woman

Autorem skladeb je Ibrahim Maalouf.

Spustit audio