Iiro Rantala: Anyone With A Heart

25. březen 2014

V dnešní Mozaice bude znít nové album finského pianisty a skladatele Iiro Rantaly s názvem Anyone With a Heart. Jedná se o třetí autorské CD, které Rantala vydal u německého labelu ACT Music.

Spolu s IIrem Rantalou se na albu podíleli polský houslista Adam Bałdych, se kterým Rantala spolupracoval už na svém předchozím albu My History Of Jazz, a chorvatská violoncellistka Asja Valcic. Autorem repertoáru je Iiro Rantala, který se netají svými inspiracemi v hudbě Franze Schuberta nebo Jeana Sibelia.

Iiro Rantala patří k nejvýraznějším tvářím finského jazzového piana. Narodil se v roce 1970 v Helsinkách, vystudoval klasický klavír nejprve na Sibeliově akademii a poté na Manhattan School of Music. Osmnáct let působil v kapele Trio Töykeät, se kterou vydali celkem sedm alb a odehráli přes 2000 koncertů. Po rozpadu tria v roce 2006 se začal Rantala více věnovat svým autorským projektům a hudební tvorbě pro divadlo a film. Za svůj sólový debut Lost Heroes z roku 2011 získal od německé kritiky ocenění „Jazzové album roku“.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Freedom, A little jazz tune, Karma, Belle époque, Hard score a Happy hippo.

Spustit audio