Iiro Rantala: My Working Class Hero

28. červenec 2016

Písně Johna Lennona vlastní, či napsané ve spolupráci s Paulem McCartneym a Yoko Ono, rozezní sólově finský klavírista Iiro Rantala z alba My Working Class Hero.

Už od 60. let minulého století se tvorba autorů ze skupiny Beatles objevuje v repertoáru jazzových muzikantů, kteří je interpretují hudebním jazykem svého žánru, včetně improvizačního umu. Finský pianista Iiro Rantala věnoval svoji poslední sólovou nahrávku skladbám Johna Lennona, případně písním, které napsal společně s kolegou z Beatles Paulem McCartneym nebo se svou ženou Yoko Ono. Iiro Rantala se narodil v roce 1970. Prošel finskými hudebními školami, včetně jazzového oddělení Sibeliovy akademie a newyorské Manhattan Schole of Music.

Vedle jazzu působí průběžně v kapelách klasické hudby, včetně Helsinské filharmonie. Skládá hudbu pro divadelní a taneční představení, klasické kompozice, rovněž je hudebním pedagogem. Album My Working Class Hero není první nahrávkou, v níž se hlásí ke svým hudebním hrdinům: na desce Lost Heroes/Ztracení hrdinové vlastními nebo převzatými skladbami oslavuje slavné jazzové muzikanty, například pianistu Billa Evanse, saxofonistu Charlieho Parkera nebo francouzského klavíristu Michela Petruccianiho. Podobně na albu My History of Jazz, kde skladby věnované Gershwinovi, Weilovi a jazzovým modernistům prokládá úpravami Goldbergovských variací Johanna Sebastiana Bacha.

03674226.jpeg

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Working Class Hero, Just like starting over, Oh my love.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio