Ilaria Graziano & Francesco Forni: From Bedlam to Lenane

1. únor 2016

Zpěvačka Ilaria Graziano pochází z Neapole, několik let strávila v Londýně a nyní žije v Římě. Své italské kořeny rafinovaně míchá se styly z jižní i severní Ameriky, z nahrávek často slyšíme vliv blues, country či argentinského tanga.

Album From Bedlam to Lenane natočila s kytaristou Francescem Fornim. Ten se na skladbách podílel též jako spoluautor i jako sólový zpěvák. Pro uměleckou dráhu Ilarie Graziano bylo důležité setkání s japonskou skladatelkou Yoko Kanno. Ta se specializuje na hudbu k animovaným filmům, a u italské zpěvačky si objednává skladby, které pak vkládá do scénického doprovodu. Vedle toho Ilaria Graziano natáčí s pomocí elektronických krabiček experimentální hudbu k divadelním inscenacím i pro využití na Internetu.

Slavné americké vězení Folsom Prison leží v Kalifornii, a přesně před 60 lety o něm Johnny Cash napsal píseň Folsom Prison Blues. V jejím textu se autorovi podařilo věrně se vcítit do pocitů vězňů. Z dnešního pohledu je skladba přesným opakem politické korektnosti. Když o třináct let později zpěvák uspořádal ve vězení koncert, byla to velká událost, živá nahrávka vyšla na albu a Cashovi přinesla cenu Grammy. Zpěvačka Ilaria Graziano spolu s kytaristou Francescem Fornim natočili coververzi Cashovy písně a zařadili ji na závěr alba, z něhož v dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Mad Tom of Bedlam, Canción Mixteca, Folsom Prison Blues, Lenane's Blues.

Spustit audio