Irena Budweiserová: Hold On

22. prosinec 2014

Pondělní odpolední Mozaiku mezi 16 a 17 hodinou strávíme ve společnosti Ireny Budweiserové a její zatím posledního alba Hold On, které pokřtila letos v listopadu v pražském klubu Jazz Dock.

Irena Budweiserová je v povědomí české veřejnosti neodmyslitelně spojená s kapelou Spirituál Kvintet. Od sklonku 80. let se věnuje vlastním, jazzově laděným projektům a o dekádu později se nechala unést také na vlnách muzikálu, žánru, který se u nás od revoluce těší obzvláštní oblibě. Uveďme například muzikály Sny svatojánských nocí, Babylon nebo Svět plný andělů autorské dvojice Zdeněk Merta – Stanislav Moša. Její nezaměnitelný naléhavý hlas s mimořádným rozsahem, je jako stvořený pro interpretaci gospelů a spirituálů. Irena Budweiserová jim ostatně zůstala věrná dodnes, i když už tři roky se Spirituálem nezpívá.

Známá zpěvačka, skladatelka, textařka a v neposlední řadě také hudební pedagožka se obklopila prvotřídními muzikanty. Kapela Blue Soul se na CD Hold On představuje v sestavě Miroslav Linka a Jaroslav Šindler – kytary, Petr Dvorský - kontrabas a baskytara a Tomáš Reindl – perkuse.

V odpolední Mozaice zazní ukázky z těchto skladeb: Jak mám to říct; Hold On; Hush; Wayfaring Stranger; De Angel Roll De Stone Away; Scandalize My Name; Když byla jsem mladá.

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio