Iva Bittová: Entwine/Proplétám

26. březen 2014

Hovořit o výjimečném hudebním nadání, neúnavném hledačství a nevyčerpatelné tvůrčí invenci Ivy Bittové by bylo nošením dříví do lesa. Dokazuje nám to každým svým novým projektem a není tomu jinak ani u jejího posledního alba Entwine/Proplétám, které vyšlo nedávno u bratislavského labelu Pavian Records.

Iva Bittová ho tentokrát pojala akusticky a sólově. Většinu písní natočila v magickém prostoru poutního kostela Sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který patří k architektonickým skvostům Jana Blažeje Santiniho.

Atmosféra a inspirativní akustické možnosti tohoto výjimečného místa přilákaly Ivu Bittovou už podruhé. Poprvé to bylo v roce 1997, kdy zde spolu s Dorotheou Kellerovou nahrála 44 Bartókových duet pro dvoje housle.

Album Entwine dostalo název podle stejnojmenné skladby, k níž složil text anglický novinář Ken Hunt, který s nadšením proplétal česká slovíčka s anglickými. Album obsahuje celkem 12 skladeb, 5 z nich Iva Bittová vytvořila spontánně přímo místě a 7 léty prověřených skladeb dostalo novou, intimnější podobu. Album Etwine dedikovala Václavu Havlovi.

Výběr z obsahu CD a komentáře ke skladbám:

Entwine (Iva Bittová/Ken Hunt)

Favela (Iva Bittová)Skladbu Favela hraje Iva Bittová na housle a arabskou bezpražcovou loutnu oud, kterou ji daroval příležitostný hudební souputník Vladimír Václavek.

Ruža (Emil Pupa Miko, adaptace romské písně)Ruža, tak se jmenuje osobitá adaptace romského milostného popěvku, který Iva Bittová objevila ve zpěvníku její sestry Idy Kelarové.

Devleha (Iva Bittová/ Růžena Danielová)Text k písni Devleha vznikl v koncentračním táboře v Osvětimi. Jeho autorkou je Růžena Danielová, která jako jediná z početné rodiny přežila holokaust. Když televize BBC natáčela v Osvětimi hudební dokument oslovila Ivu Bittovou, aby Devlehu zhudebnila, upravila pro housle a zpěv a místě natočila. Tady je výsledek.

Sluje (Iva Bittová/ Jan Skácel)Z básnické sbírky Uspávanky od Jana Skácela si Iva Bittová oblíbila báseň Sluje. V poutnickém kostele Sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře jí vetkla tuto podobu.

Farewell (Iva Bittová/ Chris Cutler)Text ke skladbě Farewell získala Iva Bittová od Chrise Cutlerema. Silný příběh stárnoucí ženy, která se loučí se životem, je pro Ivu stále přitažlivý a inspirativní. Zazpívá ho a na housle zahraje simultánně.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio