Iva Bittová: Entwine/Proplétám

17. červenec 2014

Čtvrteční odpolední Mozaikou nás budou provázet ukázky z letošního nového alba Ivy Bittové.

Hovořit o mimořádném hudebním nadání, neúnavném hledačství a nevyčerpatelné tvůrčí invenci Ivy Bittové by bylo nošením dříví do lesa. Dokazuje nám to každým svým novým projektem a není tomu jinak ani u jejího posledního alba Entwine /Proplétám, které letos vyšlo v sousedním Slovensku, u bratislavského labelu Pavian Records.

Iva Bittová album pojala akusticky a sólově. Většinu písní natočila v magickém prostoru poutního kostela Sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který patří k architektonickým skvostům Jana Blažeje Santiniho. Atmosféra a inspirativní akustické možnosti tohoto magického místa přilákaly Ivu Bittovou už podruhé.

Poprvé to bylo v roce 1997, kdy spolu s Dorotheou Kellerovou nahrála 44 Bartókových duet pro dvoje housle. Album Entwine dostalo název podle stejnojmenné skladby, k níž složil text anglický novinář Ken Hunt, který rád proplétal česká slovíčka s anglickými. Obsahuje celkem 12 skladeb, 5 z nich Iva Bittová vytvořila spontánně přímo na Zelené Hoře a 7 léty prověřených skladeb dostalo novou, intimnější podobu.

Kalendář akcí Ivy Bittové je velmi nabitý. Např. právě teď vystupuje na Mezinárodním jazzovém festivalu v norském Molde, zítra vystoupí na festivalu vs. Interpretation, který pořádá pražský klub NoD v Dlouhé ulici, a o víkendu povede vokální dílnu na brněnském festivalu Pro ART, který se uskuteční v Divadle Orlí.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Entwine; Favela; Ruža; Devleha; Sluje; Farewell a Letí.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.