Jacky Terrasson & Stéphane Belmondo: Mother

27. září 2016

Album s názvem Mother nedávno vydali pianista Jacky Terrasson a trumpetista Stéphane Belmondo jako výsledek šest let trvající spolupráce.

Během tří dnů Jacky Terrasson a Stéphane Belmondo natočili v duu třicet skladeb, ze kterých nakonec vybrali spíše pomalejší, intimní balady. Kromě kompozic od Davea Brubecka nebo Stevieho Wondera na album zařadili také několik skladeb autorských.

Jacky Terrasson se narodil v roce 1966 v Berlíně a vyrůstal v Paříži. Hru na klavír vystudoval na bostonské Berklee College of Music a v roce 1993 zvítězil v prestižní klavírní soutěži Thelonious Monk Award. Záhy nato začal vystupovat se zpěvačkou Betty Carter, následovala spolupráce se zpěvačkami Dee Dee Bridgewater, Dianne Reeves a nebo s Cassandrou Wilson. Právě díky Dee Dee Bridgewater se seznámil s trumpetistou Stéphanem Belmondem.

„Stevie Wonder patří mezi mé hudební idoly. Není však pro mne jen vynikajícím zpěvákem, ale také dobrým skladatelem, který ovlivnil zvláště v 70. letech zlatou éru značky Motown. I když jeho hudba vychází ze soulu, ve skutečnosti má mnoho společného i s jazzem,“ říká trumpetista Stéphane Belmondo, který vzdal poctu Steviemu Wonderovi například albem Wonderland.

V dnešní Mozaice například uslyšíte skladby: Souvenirs, You Are The Sunshine, Lover Man, In Your Own Sweet Way.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.