Jacky Terrasson: Take This

3. březen 2015

V úterní odpolední Mozaice budou znít skladby z nového alba Take This amerického pianisty a skladatele Jackyho Terrassona. Své nové CD natočil Terrasson s kapelou tvořenou hudebníky z celého světa: mezi jeho spoluhráči jsou americký basista Burniss Travis, kubánský bubeník Lukmil Perez, malijský perkusionista Adama Diarra a francouzský zpěvák a beat boxový virtuos Sly Johnson.

Repertoár je osobitým mixem cover verzí, které sahají od popových hitů přes jazzové standardy až po francouzské písně z padesátých let. Celým albem se prolínají afrokubánské rytmy i melodie, hip hop a také na několika místech použitý beat box.

Jacky Terrasson se narodil v roce 1966 v Berlíně a vyrůstal v Paříži. Hru na klavír vystudoval na bostonské Berklee College of Music a v roce 1993 zvítězil v prestižní klavírní soutěži Thelonious Monk Award. Záhy nato začal vystupovat se zpěvačkou Betty Carter, následovala spolupráce se zpěvačkami Dee Dee Bridgewater, Dianne Reeves nebo s Cassandrou Wilson.

Vystupuje na festivalech po celém světě, v Česku se představil naposledy v roce 2011 na Jihočeském jazzovém festivalu v Táboře. Kromě řady projektů, na kterých se podílel jako sideman, se systematicky věnuje své sólové tvorbě. Jeho nejnovějším autorským projektem je CD Take This, které vyšlo v letošním roce.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Kiff, Take Five, Dance, Blue In Green, Maladie d’Amour, Come Together.

Spustit audio