Jacky Terrasson Trio: Alive

24. duben 2015

Prologem letošního 20. ročníku mezinárodního festivalu jazzového piána v Praze bude sólový koncert klavíristy Jackyho Terrassona. Uskuteční se 4. května v Sukově síni Rudolfina v rámci umělcova evropského turné.

Hostem z jazzové scény bude v dnešní Mozaice pianista Jacky Terrasson se svým triem. Jeho album Alive vzniklo v newyorském jazzklubu Iridium v červnu roku 1997 s kontrabasistou Ugonnou Okego a bubeníkem Leonem Parkerem. Jacky Terrasson k nám po čase přijíždí zahrát sólově v rámci prologu letošního jubilejního ročníku mezinárodního festivalu jazzového piána, který se každoročně koná v listopadu. Terrasson vystoupí 4. května v Praze v rámci evropského turné, které vrcholí koncertem v pařížské Olympii.

Jacky Terrasson se narodil v roce 1965 v Berlíně, otec je rodem Francouz, matka Američanka. Po studiích na Berklee College of Music hrával v klubech Chicaga a New Yorku, v roce 1993 zvítězil v soutěži pianistů Thelonia Monka. V této dekádě doprovázel například zpěvačky Betty Carterovou nebo Cassandru Wilsonovou, nahrával se saxofonistou Eddiem Harrisem, trumpetistou Tomem Harrellem, a hlavně vlastní hudbu.

03366513.jpeg

Jeho první sólová nahrávka vznikla v roce 2007. S triem nebo sólově vystupuje po Evropě a ve Spojených státech, ale také v Japonsku, Jižní Koreji nebo v Číně. Inspirátory jeho stylu jsou nejen významní klavíristé historie moderního jazzu jako Bud Powel nebo Ahmad Jamal, ale také moderní francouzští impresionisticky zaměření tvůrci Maurice Ravel, Gabriel Fauré nebo Claude Debussy. Terrassonův repertoár tvoří vlastní skladby a úpravy jazzových standardů.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Things Ain´t What They Used, Cumba´s Dance, For Taking Over Noe Valley.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio