Jacob Karlzon 3, Shine

15. leden 2015

V hudebním doprovodu odpolední Mozaiky se představí trio čtyřiačtyřicetiletého švédského pianisty Jacoba Karlzona repertoárem ze své poslední, loni vydané nahrávky Shine.

Jacob Karlzon se narodil v říjnu roku 1970 a v současnosti patří k nejzajímavějším klavíristům evropské jazzové scény. Vystupuje a nahrává často jako sólista, je pilným skladatelem a nápaditým improvizátorem, užívá střídmě také elektronické klávesové nástroje, syntezátor a programování.

Na vývoj jeho stylu měli vliv nejen světově uznávaní jazzoví pianisté Bill Evans a Keith Jarrett, ale také švédská jazzová legenda Jan Johansson, jehož hudbu druhé poloviny šedesátých let připomnělo album studiových nahrávek z Hamburku vydané s etiketou ACT Music v roce 2011.

03293072.jpeg

Vedle vlastních hudebních aktivit je Jacob Karlzon dlouholetým pianistou ve skupině švédské jazzové zpěvačky Victorie Tolstoyové, sám ji doprovází i na její loňské desce A Moment of Now. Ze Švédska jsou také Karlzonovi spoluhráči v triu, bubeník Robert Mehmet Ikiz a kontrabasista Hans Andersson. Bubeník Ikiz, jak lze podle jména tušit, pochází z Turecka, narodil se v Istanbulu, ale ve Švédsku žije už od svých tří let. Jacob Karlzon sám, s triem nebo s Victorií Tolstoyovou, s níž už několikrát navštívil i Českou republiku, koncertuje po celé Evropě, hrál už také ve Spojených státech a v Číně.

Dnes v Mozaice zní hudba tria švédského pianisty Jacoba Karlzona, kterou sám složil. Z alba Shine uslyšíte například skladby: Bubbles, I Still Haven´t Found What I´m Looking For.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio