James Newton Ensemble: Suite for Frida Kahlo

31. červenec 2014

Před 60 lety předčasně zemřela mexická malířka Frida Kahlo. Před 20 lety napsal jazzový flétnista James Newton svitu, která roku 1994 vyšla na albu Suite for Frida Kahlo. Newtonova pocta v ukázkách bude tématem odpolední Mozaiky.

Flétnista a skladatel James Newton se narodil rok před smrtí Fridy Kahlo – 1.května 1993 v Los Angeles. Ač začínal kariéru jako baskytarista a zpěvák pod vlivem Jimiho Hendrixe, oblíbil si nakonec dechové nástroje, z nichž si nakonec vybral flétnu. Stylově se záhy zařadil mezi jazzovou avantgardu a od konce sedmdesátých let jej kritici měsíčníku Down Beat vynášeli po více než dvacet let na první místo v kategorii jazzových flétnistů. Od konce minulého století se však více věnuje komponování a hraní v oblasti soudobé hudby.

Newtonova Svita pro Fridu Kahlo má čtyři věty pojmenované podle jejích obrazů. Jedná se o Autoportrét věnovaný Lvu Trockému z roku 1937, následuje Zlomený sloup z roku 1944 symbolizující její těžce poškozenou páteř a na autoportrétu z roku 1949 malířka v pozici Panny Marie chová jako děťátko svého muže – malíře Diega Riveru. Pro závěrečnou větu si James Newton vybral obraz Los Dos Fridas z roku 1939, na němž se dvě sedící Fridy Kahlo drží za ruce. Ke vzniku nahrávky sestavil James Newton soubor s pěti dechovými nástroji a rytmickým triem.

Čtyřdílnou svitu věnovanou pohnutému životu mexické surrealistické malířky, politické aktivistky i společenské ikony první poloviny dvacátého století Fridě Kahlo flétnista James Newton doplnil ještě dvěma vlastními skladbami a jednou od finského vibrafonisty Severiho Pyysaly.

V odpolední Mozaice zazní ukázky z těchto skladeb: Frida, The Broken Column, The Two Fridas, The Love Embrace of the Universe, The Verdict, The Price of Everything, Elliptical.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio