Jananas: To samo

4. leden 2017

Pražská neofolková kapela Jananas se na české hudební scéně pohybuje již přes jedenáct let. Sami muzikanti svůj styl označují jako hardcore folk. Kapela Jananas sází na důmyslně propracované aranže a dokonale vypointované i češtinářsky vybroušené texty, rozmarné i k zamyšlení.

Jejich autory jsou většinou frontmanka, herečka a básnířka Jana Infeldová, kytarista Jan Vávra, ale svůj autorský hudební podíl mají i další členové kapely – baskytarista Jaroslav Fulnek a bubeník Jan Chalupa.

Hned první album vydané na Silvestra roku 2010 vyneslo kapele nominaci na Anděla v kategorii folk&country. Z dalších prestižních ocenění připomeňme Krtka na folkové přehlídce Zahrada v roce 2009. Kapela vystupuje samostatně i na festivalech. Z těch folkových uveďme například Sázavafest, Prázdniny v Telči, již zmíněnou Zahradu nebo multižánrový alternativní festival Mezi ploty.

Druhé album – To samo, vyšlo kapele Jananas po téměř šestileté přestávce u Supraphonu, a to na podzim roku 2016. Producentem byl Viliam Beréš a čtveřice muzikantů si do studia přizvala hosty: kontrabasistu Rasťo Uhríka, trombonistu Ondřeje Fischera, hobojistku Lenku Filovou a klarinetistu Vojtěcha Nýdla.

V plzeňském prostoru DEPO2015 je 13 garáží. Ty kapele Jananas poskytly výtvarný rozměr k 13 písním z alba To samo. Co píseň, to vrata. Co vrata, to list originálního přebalu bukletu. Při poslechu písničky, která dala celému albu název si také nelze nevzpomenout na poněkud drsný i laskavý humor amerického spisovatele Roberta Fulghuma, zpívá se v ní totiž: „Už hořela, když jsem si do ní lehal. Já nic, to samo.“

„Prosím vás už nikdy tohle nedělejte znovu / Nezvěte už na večírek Antonína Sovu.“ Kapela Jananas je po skupině Hm... druhou kapelou, kterou zaujal slavný český básník. Dialog s ním je ovšem plný ironie a narážek mířících na básníkova jmenovce primáře Sovu, na kapelu Vlasty Parkanové i Sovovy mlýny, kachny a sluky.

Kytarista neofolkové nebo chcete-li hardcore folkové kaply Jananas, Jan Vávra říká: „Vadí mi, že spousta kapel nepřemýšlí nad svým názvem. My jsme si nechali vypracovat marketingovou studii, ze které vyšlo, že každá česká skupina, která to chce někam dotáhnout, si musí dát dementní jméno. Takže…tady jsme a chceme to někam dotáhnout!“

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio