Jarek Nohavica bude koncertovat Praze

16. leden 2015

Od 17. do 28. ledna uspořádá písničkář Jarek Nohavica v naší metropoli sérii 12 koncertů. Je to neuvěřitelné, ale téměř všechny koncerty byly v den zahájení předprodeje vyprodány. Zbývají vstupenky na jediný koncert, který bude také závěrečným a jeho dějištěm bude Fórum v pražském Karlíně.

Něco podobného se žádnému jinému písničkáři nepodařilo, ale Jaromír Nohavica to už jednou zvládl, v roce 2006. Tehdy také uspořádal 12 koncertů a všechny byly beznadějně vyprodány. Písničkář přemýšlel, jak vynahradit zklamání těm, na které se lístky nedostaly a napadlo ho, že z každého koncertu „vyvěsí“ na internet 1 nebo 2 písničky, a tak svým příznivcům nabídl „volně ke stažení“, album Pražská pálená s živými nahrávkami z jeho koncertní jízdy Prahou v roce 2006.

Jarek Nohavica je hudební samouk. Sám se naučil hrát na kytaru, heligonku, kterou zdědil po otci a dědečkovi, housle, flétny a foukací harmoniku. Na naší hudební scéně se uvedl nejdříve jako textař. Spolupracoval s regionálními skupinami (Atlantis, Noe, Majestic) i s Českým rozhlasem v Ostravě a předními ostravskými zpěváky – Petrem Němcem, Věrou Špinarovou a Marií Rottrovou.

03293883.jpeg

Své první veřejné vystoupení uspořádal ve zralém věku, v 29 letech a brzy se vyhoupl mezi naši písničkářskou elitu. Jaromír Nohavica je mistrem slova. Tematický záběr jeho písní je velmi široký. Znamenitě glosuje dění kolem sebe, rád pracuje s historickou tématikou, je filozofem, pacifistou.

Skládá úžasné písničky pro děti, lyrické písně o ženách, s laskavým humorem poukazuje na naše slabosti i přednosti. Zpívá zhudebněnou poesii svých oblíbených básníků (Františka Gellnera, Petra Bezruče), překládá a zpívá písničky svých východních vzorů – Bulata Okudžavy, Vladimíra Vysockého či Alexandra Bloka, inspiruje se lidovou poezií a písněmi svého rodného kraje.

Výrazově se proměňuje, suverénně zazpívá jadrnou lidovku a vzápětí se promění v osobitého šansoniéra. Jarek Nohavica na svá vystoupení nepotřebuje lákat diváky záplavou billboardů a další reklamou. Jeho příznivci si je najdou sami a on jim to oplácí jedinečnou atmosférou jeho koncertů.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Převez mě, příteli; Starý muž; Mařenka.

Více o hudebníkovi i volně přístupných skladbách zjistíte na webu: http://www.nohavica.cz.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.