Jarlath Henderson: Hearts Broken, Heads Turned

10. srpen 2016

Když Jarlath Henderson v sedmnácti letech přesvědčivě zvítězil v anketě BBC Young Folk Awards, cenu mu předávající anglická folkařka Eliza Carthy prohlásila: „Musíme si na něho dát pozor, ten kluk nás ještě hodně překvapí.“ A tak se i stalo: dnes, po třinácti letech, patří mezi nejvyhledávanější hráče na irské loketní dudy v Británii a na debutovém sólovém albu Hearts Broken, Heads Turned se navíc poprvé v plném nasazení představuje i jako vynikající zpěvák.

Pochází ze severoirského hrabství Tyrone, od roku 2010 ale žije v Glasgow. Tím se vysvětluje Hendersonova hráčská a zájmová universálnost: k dudám si přibral píšťaly s kytarou, spolupracoval s nadžánrovými skotskými skupinami Lau, Salsa Celtica nebo Treacherous Orchestra a s divokým dudákem Rossem Ainsleem tvoří vyhledávané duo. Mezitím vystudoval lékařskou universitu a doktorskou praxi prý zatím zvládá dělit napůl s hudební kariérou, protože se na přednášce kdysi dozvěděl, že medicína není pouhá věda, ale umění.

V zájmu o tradiční hudbu Henderson nikdy nepovolil, s ohledem na nový domov plul však spíš ve skotských vodách. Na debutovém albu ovšem čerpá z irských kořenů a písní ze svého dospívání. Některé pochmurné balady jsou prý staré až čtyři sta let. „Souvisí to s povahou. Myslím, že mám tak trochu temnou duši,“ říká Henderson.Album vypovídá o prioritě současné skotské tradiční scény: nenechat se dohnat úctou k minulosti do té míry, že ztratíte odvahu na dobrodružství. Epičnost temných příběhů vyzpívaných Hendersonovým naléhavým hlasem relevantně kopíruje hudební doprovod s důležitým a originálním vkladem elektroniky producenta Andrea Gobbiho a dechařů ze Scottish National Jazz Orchestra. Loketní dudy dobře ladí s jazzovým klavírem, jemným beatboxem, kytarami a houslemi. Henderson se spoluhráči vstřebávají také postupy progresivního folku a sebevědomé album tím nabylo podoby favorita anket o nahrávku letošního roku.

03681774.jpeg

V Mozaice uslyšíte například skladby: Courting Is a Pleasure, The Two Brothers, The Slighted Lover, Young Edmund in the Lowlands Low nebo Sweet Lemany.

Spustit audio