Jaromír Honzák: Blood Sings

12. srpen 2014

Hudební doprovod úterní odpolední Mozaiky bude tvořit album Blood Sings, které v loňském roce vydal kontrabasista a skladatel Jaromír Honzák. CD je poctou písním americké písničkářky Suzanne Vega.

Honzák vybral a osobitým způsobem zaranžoval skladby reprezentující celou její kariéru. Své zaujetí pro „cover verze“ projevil již dříve na albu své kapely Face of the Bass, kde se mj. objevila úprava známého hitu Dancing Queen od skupiny Abba. Zajímavostí je, že Blood Sings je Honzákovo první CD, na kterém hraje také na baskytaru. Významným hostem celého projektu je norská zpěvačka Sissel Vera Pettersen, jejíž hlas posouvá písně Suzanne Vega do jiné, ale také silně podmanivé roviny. Dále se na albu podíleli polský bubeník Łukasz Żyta, který spolupracoval i na předchozích Honzákových projektech, klavírista a hráč na fender piano a klávesy Vít Křišťan a kytarista Josef Štěpánek.

„Vybral jsem si autorku, jejíž hudba nepodléhá módnosti a v lecčem je zcela nadčasová,“ vysvětluje Jaromír Honzák, proč se na jeho novém albu Blood Sings objevily výhradně písně americké písničkářky Suzanne Vega. Některé jeho úpravy jsou své původní podobě bližší, jiné jsou svým pojetím vzdálenější. Výrazově je album velice rozmanité, zádumčivé nálady se střídají s hybnými rytmy a dynamickými groovy, akustické nástroje se pojí s elektronickými efekty a nad tím vším se klene hlas zpěvačky Sissel Vera Pettersen. Její umělecká činnost nezahrnuje jen hudební projekty, ve kterých zpívá, hraje na saxofon a komponuje, ale také projekty výtvarné – věnuje se malbě, grafice a fotografování.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Solitaire, Honeymoon Suite, Language, Blood Sings, Ironbound, Those Whole Girls.

Spustit audio