Jaromír Honzák: Blood Sings

20. září 2016

V rámci zahajovacího večera 5. ročníku akce European Double Bass Congress ve smíchovském klubu Jazz Dock, konaného ve dnech 20. až 25. září, vystoupí český kontrabasista Jaromír Honzák.

Jedná se o několikadenní setkání kontrabasistů z celé Evropy, které bude probíhat na Hudební akademii múzických umění v Praze a nabídne řadu koncertů, workshopů a master classes pro profesionální i amatérské hudebníky z oblasti klasické a jazzové hudby. V rámci zahajovacího večera se kromě Jaromíra Honzáka představí také dánský kontrabasista a skladatel Morten Ramsbøl se svým triem.

„O budoucnost jazzu si vůbec starost nedělám. Jen myslím, že k jeho udržení určitě nepřispěje to, že budeme udržovat stylovou čistotu a že ho zakonzervujeme. Musí zůstat otevřený,“ říká kontrabasista Jaromír Honzák. Jeho album Blood Sings, vydané v roce 2013 je celé složené z písní americké písničkářky Suzanne Vega. Honzák vybral a osobitým způsobem zaranžoval skladby reprezentující celou její kariéru.

02813583.jpeg

Své zaujetí pro cover verze projevil již dříve na albu své kapely Face of the Bass, kde se mj. objevila úprava známého hitu Dancing Queen od skupiny Abba. Zajímavostí je, že Blood Sings je prvním CD, na kterém Honzák hraje také na baskytaru. Významným hostem celého projektu je norská zpěvačka Sissel Vera Pettersen. Dále se na albu podíleli polský bubeník Łukasz Żyta, klavírista a hráč na fender piano a klávesy Vít Křišťan a kytarista Josef Štěpánek.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Honeymoon Suite, Language, Ironbound / Fancy Poultry.

Spustit audio