Jazz Goes To Town: 13. – 18. 10. 2014

8. říjen 2014

Příští týden se uskuteční jubilejní dvacátý ročník královéhradeckého festivalu Jazz Goes To Town, akce, která se za dobu své existence stala respektovanou přehlídkou domácího i světového jazzu.

„Nikdy jsem nechtěl dělat průměrný festival jako lidovou zábavu. Na jiných českých festivalech spíše uvažují, jak se zavděčit lidem. Hradec se skutečně chce zavděčit hlavně muzice,“ říká hlavní festivalový dramaturg, flétnista Martin Brunner. Ten ale také oznámil, že festival letos organizuje naposledy. Příští rok by se měl dramaturgie zhostit někdo jiný.

Letošní program nabízí řadu zajímavých projektů. V úterý 14. října se v královéhradeckém Divadle Drak představí pianista a skladatel Marek Novotný. Vystoupí zde se svým kvintetem, který tvoří trumpetistka Štěpánka Balcarová, flétnista Robert Fischmann, violoncellista Jan Keller a bubeník Vladimír Třebícký.

Marek Novotný, který vystoupí v úterý 14. října na královéhradeckém festivalu Jazz Goes To Town, se ve svých kompozicích rád pohybuje na hranici jazzu a klasické hudby. Kromě tvorby pro svůj kvintet skládá také pro bigbandy, vokální ansámbly, smyčcové kvartety a také pro „klasický“ symfonický orchestr. Skladby na jeho CD Leland Dream z roku 2013 se vyznačují výraznými melodickými motivy, náladovými kontrasty a také invenční instrumentací.

Dalším interpretem, který se představí na 20. ročníku festivalu Jazz Goes To Town, bude klavírista a skladatel Martin Brunner a jeho projekt Morning Walks. Jedná se o spojení jazzového tria se smyčcovým kvartetem. Koncert se uskuteční v pondělí 13. října v 19 hodin v Divadle Drak.

Album Time Against Us v roce 2009 vydal slovenský pianista Matej Benko. Na festivalu vystoupí s basistou Tomášem Liškou a bubeníkem Romanem Víchou a jejich repertoár budou tvořit skladby z právě připravovaného alba. Trio vystoupí ve středu v Divadle Drak.

Závěrečný večer festivalu Jazz Goes To Town, který se již tradičně koná v sobotu v Kulturním centru Aldis, nabídne několik hvězdných interpretů. Ve 20 hodin zde vystoupí trombonista Joseph Bowie s kapelou XL Target a ve 22 hodin se uskuteční sólový koncert srbského pianisty Bojana Z.

Ten při svých sólových koncertech kombinuje zvuk akustického piana s klávesami Fender Rhodes a používá také tzv. „Xenophone“, hybridní klávesový nástroj, který prý sám vymyslel. Bojan Z žije ve Francii a za dobu svého uměleckého působení zde získal řadu ocenění, například Řád umění a kultury za umělecký přínos.

Jednou z hlavních hvězd letošního festivalu Jazz Goes To Town bude trio amerického kytaristy Johna Scofielda, jehož koncert se bude konat v sobotu 18. října ve 23 hodin v kulturním centru Aldis. Scofield zde vystoupí se svými mnohaletými spoluhráči – s basistou Stevem Swallowem a bubeníkem Billem Stewartem, se kterými nahrává již řadu let. Jejich souhra bývá některými kritiky popisována jako téměř telepatická. Poslední ukázka dnešní Mozaiky, skladba Travel John, bude z alba EnRoute, které bylo natočeno v prosinci 2003 během koncertu Scofieldova tria v newyorském klubu Blue Note.

Kromě hlavního programu budou v rámci festivalu Jazz Goes To Town probíhat také koncerty studentů Konzervatoře Jaroslava Ježka v klubu Satchmo.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto alb: Marek Novotný Quintet: Leland Dream; Martin Brunner: Morning Walks; Matej Benko Trio: Time Against Us; Bojan Z Tetraband: Humus; John Scofield Trio: EnRoute.

Spustit audio